Preşedintele României Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de retragere a ordinului acordat lui George Ioan Homoştean, fost ministru în perioada comunistă. Comunicatul preşedinţiei menţionează că Băsescu regretă situaţia provocată de decorarea cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler a unui criminal condamnat la închisoare.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă situaţia creată de decorarea, pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte instituţii, a domnului George Ioan Homoştean. Ca urmare a investigaţiei declanşate de Administraţia Prezidenţială în cursul zilei de vineri, s-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru emiterea de către Preşedintele României a decretului de retragere a ordinului", se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Administraţia Prezidenţială mai precizează că "decorarea s-a făcut la propunerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, care a precizat că respectiva persoană nu a suferit condamnări potrivit dreptului comun. Menţionăm că Administraţia Prezidenţială nu deţine dosarele persoanelor propuse spre decorare. Respectivele documente se află în arhiva instituţiilor care fac propunerea. Verificările derulate în cursul zilei de vineri de către Administraţia Prezidenţială au arătat că Homoştean George Ioan fost condamnat la 14 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Ulterior, în conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusă cu ½ urmând a executa 7 ani de închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi. Domnul George Ioan Homoştean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că se reduc cu ½, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată. Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat".

Reacţia Preşedinţiei a apărut în urma dezvăluirilor făcute de ziarul Cotidianul referitoare la trecutul fostului ministru decorat de Băsescu. Homoştean ar fi fost implicat şi în operaţiunea "Autobuzul" şi în cazul morţii dizidentului Gheorghe Ursu. Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, pe 26 aprilie, pe George Ioan Homoştean, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.