Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că USL a fost o alianţă de succes şi că este convins că Uniunea îl va susţine pe Crin Antonescu la prezidenţialele din 2014, iar acesta are şanse de a deveni preşedinte. Totuşi, el a precizat că în PDL sunt doi oameni, bărbaţi, care s-ar putea bate cu succes în cursa electorală.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care şeful statului a fost întrebat despre şansele lui Crin Antonescu să devină preşedinte: "Are şanse, pentru că USL va rămâne. Cine îşi face iluzii că e de aşteptat pentru că USL o să se rupă, se înşeală. (...) Sunt convins că îl vor susţine pe Crin Antonescu pentru prezidenţialele din 2014", a declarat Băsescu într-o emisiune televizată la Digi 24.

Şeful statului a menţionat că Antonescu este genul de politician care "adună picătură cu picătură" şi că din acest punct de vedere liderul PNL nu îi seamănă, pentru că el s-a ocupat mereu de teme mari.

Pe de altă parte, în aceeaşi emisiune, Băsescu a spus că în PDL sunt doi oameni, bărbaţi, care se pot bate cu succes în 2014 cu Crin Antonescu la prezidenţiale pentru că îi sunt superiori intelectual acestuia şi au experienţă. "E o şansă extraordinară pentru PDL, dacă se relansează şi se curăţă, să dea un candidat puternic la Preşedinţie", a spus Băsescu.

Întrebat dacă are PDL un astfel de candidat, Băsescu a răspuns că da şi a subliniat că este vorba despre doi candidaţi, bărbaţi care îi sunt superiori intelectual actualului lider al PNL şi au experienţă. Întrebat dacă este vorba şi despre o femeie, Băsescu a răspuns: "Nu, doar doi bărbaţi".

Şeful statului a mai arătat, vizavi de zvonurile privind întoarcerea sa în politică, după ce va pleca de la Cotroceni, că nu este sigur că se va întoarce în PDL. "Voi vedea cum evoluează PDL. Într-un partid care îşi îngroapă singur şansele, nu pot. Mă voi ocupa să reconstruiesc dreapta, dacă PDL nu mai poate".

Pe de altă parte, în aceeaşi emisiune, preşedintele a mai dezvăluit că stabilise cu Emil Boc să-şi asume răspunderea pe legea regionalizării, care avea două variante, cu 12 şi respectiv 14 regiuni, dar niciuna cu Şinutul Secuiesc. A fost şi motivul pentru care nu s-a făcut asumarea, pentru că UDMR nu era de acord şi guvernul risca să cadă.

Traian Băsescu a explicat că legea nu stabilea capitale de regiuni, ci îşi propunea mai întâi infrastructura. Regionalizarea presupune costuri şi electronizarea ţării, a spus preşedintele.

Şeful statului a făcut câteva referiri şi în ce priveşte problemele de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, spunâns că Harghita şi Covasna nu se pot autosusţine economic, sunt dintre cele mai sărace judeţe şi că depind de guvern. "A nu lăsa copiii din Covasna şi Harghita să înveţe limba română le reduce şansele să obţină slujbe bine plătite, de exemplu la Bucureşti, şansa de a învăţa româna în şcoală nu trebuie pierdută. Problema e mai ales în mediul rural. Economia nu e foarte dezvoltată acolo. Lucrurile sunt mult mai complicate ca perspectivă, problema autonomiei e una falsă, cât nu e în Constituţie, ea nu poate fi construită. Nu e definită nici măcar de ei", a mai spus Băsescu.