Traian Băsescu a declarat, într-un interviu la TVR, că, în momentul de faţă, se află într-adevăr "într-o dificultate în relaţia cu Guvernul Boc". Această dificultate a apărut după ce preşedintele a văzut cifrele pe primul trimestru şi a constatat "o creştere la fondul de salarii pe trimestrul întâi", în condiţiile în care trebuiau reduse drastic cheltuielile statului: "Este foarte adevărat că şi Guvernul una a spus, alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile, ceea ce motivează o dificultate cu Guvernul în ansamblul lui. Nu pot accepta ideea că spunem să reducem personalul, reducem salariile, şi apoi ele să crească".

Preşedintele a vrut, însă, să nuanţeze această declaraţie: "Vreau să înţelegeţi foarte bine, nu este o dificultate a relaţiei între mine şi premierul Emil Boc. S-a speculat foarte mult pe această temă, inclusiv pe tema TVA-ului. Putem discuta în continuare subiectul, eu am dat Guvernului un termen de graţie până la 1 septembrie", a spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă termenul de graţie rămâne 1 septembrie chiar şi în condiţiile în care Executivul a adoptat o măsură pe care el o consideră greşită, anume creşterea TVA-ului, şeful statului a subliniat că acest termen rămâne neschimbat.

"Categoric da, este o decizie nu atât a Guvernului, cât a Coaliţiei. Sigur, cel care ia ultima decizie, după discuţiile cu Coaliţia, este premierul în Guvern, acolo este instituţia de decizie, dar ştiu foarte bine discuţiile din Coaliţie în care toţi partenerii au fost pentru soluţia creşterii TVA-ului, inclusiv liderii PDL", a explicat Băsescu. Preşedintele a admis că şi primul-ministru a susţinut creşterea TVA-ului, deşi a mai încercat o discuţie în Coaliţie, cunoscând concluziile analizelor economiştilor.

"Emil Boc încă a mai încercat o discuţie, el ştiind foarte bine analiza care s-a făcut cu specialiştii economişti înainte de venirea Fondului, soluţia era reducerea de cheltuieli, şi nu creşterea TVA. Dar sunt aceste două lucruri pe care eu consider că acest Guvern trebuie să le corecteze: cheltuielile cu aparatul bugetar (..) şi a doua zonă, care a rămas neatinsă, este legată de pensii şi programele sociale", a spus Traian Băsescu.