Preşedintele Traian Băsescu declarat joi că din cauza unei decizii a CCR, care a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate cu 10%, Guvernul a trebuit să găsească apoi soluţia de majorare a TVA, care i-a afectat cel mai mult pe pensionari.

"Regret enorm creşterea TVA-ului ca alternativă la decizia Curţii Constituţionale. Pensionarii au fost puternic afectaţi de inflaţie, de creşterea preţurilor la alimente şi exact cei în numele cărora s-a făcut aşa-zisul bine de către Curtea Constituţională vor fi cei care vor suporta pe termen lung o măsură care a afectat puternic şi şansele de reluare a creşterii economice în trimestrul III şi IV, prin sufocarea consumului", a spus preşedintele în cadrul Conferinţei "Parteneriat pentru Creştere Economică în 2011".

"Cea mai mare lovitură pe care a primit-o România a fost nevoia de a creşte TVA-ul. Şi veţi vedea cifrele de la statistică legate de trimestrul III, după ce trimestrul II fusese un trimestru în care se reluase creşterea faţă de trimestrul I. Dar, fiecare se simte uneori obligat să discute de oportunitate, când el are de aplicat strict legea sau Constituţia", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele României a spus că unele decizii ale CCR privind măsurile Guvernului au transformat-o într-o instituţie "penibilă". "Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu Fondul, Uniunea Europeană şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea, fără justificare şi temei constituţional sau legal, au interferat masiv politica economică a Guvernului. Şi aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român, care spune Da, facem pensiile după contribuţie, dar la o singură categorie nu, cea care sunt şi eu", a afirmat acesta, adăugând că unele decizii luate de CCR au fost făcute pe "criterii de oportunitate".

"Faptul că s-au luat decizii extrem de importante, nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate, pune România într-o situaţie extrem de dificilă. A fost un lucru explicit exprimat şi la nivel politic, şi la nivelul experţilor care numai ce au părăsit România. (...) Instituţiile abilitate să ia măsuri pe timp de criză sunt Guvernul şi Parlamentul, şi nu alte instituţii", a mai spus şeful statului, exprimându-şi speranţa că "anul 2011 să fie un an în care cei care au responsabilitate pentru politica economică a ţării să fie şi cei care să poată lua deciziile - Guvern şi Parlament".