Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, organizată înainte ca şeful statului să plece la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Naţională, la Palatul Cotroceni, că deputatul Mihail Boldea este "perfect localizat" şi că "în orice moment" se poate declanşa operaţiunea de reţinere a sa.

"Vă pot spune că este perfect localizat, că în orice moment se poate declanşa operaţiunea de reţinere a lui. Vă pot spune că nu avem niciun interes să se producă o reţinere a domnului Boldea, pentru că este în interesul nostru ca un cetăţean român, care a plecat legal, să fie protejat de riscurile arestării de către alte state, pus în detenţie şi să înceapă lungul proces de trimitere de acte pentru ca un judecător, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de cum funcţionează justiţia, să-l extrădeze. Obiectivul nostru este ca Boldea să vină prin intermediul autorităţilor române, pentru a preveni o detenţie pe teritoriul unui stat străin. Şi sper să reuşim să-l atingem", a declarat Băsescu.

Preşedintele a afirmat că summitul va avea ca tematică ameninţări şi capacităţi ale statelor pentru prevenirea riscurilor nucleare. "Din UE au fost invitate 15 state şi vă pot spune că România face parte din grupul statelor care deţin tehnologia întregului ciclu. România face parte din cele 32 de state ale lumii care deţine întregul lanţ al combustibilului. De aceea, pentru noi este extrem de important acest summit, pentru a participa cu contribuţia noastră la dezvoltarea viitoare a normelor de securitate şi siguranţă nucleară, pentru a ne putea spune punctele de vedere la cel mai înalt cadru de dezbatere al subiectului energiei nucleare", a spus preşedintele.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile pe numele deputatului Mihail Boldea, care a plecat din România sâmbătă, 17 martie, prin vama Giurgiu. Apoi, a fost dat în urmărire internaţională.

Deputatul Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT Galaţi pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro. Boldea a părăsit ţara pe frontieră terestră, cu trei zile înainte ca deputaţii să avizeze cererea DIICOT de încuviinţare a percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării lui.