După ce mai multe secţii din străinătate au solicitat Biroului Electoral Central prelungirea programului pentru a putea vota toţi oamenii care stau la cozi încă de dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu solicită Guvernului o întrunire de îndată în care să emită o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24.00.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială şi citat de Mediafax, "preşedintele Traian Băsescu a observat posibile dificultăţi în a asigura dreptul de a vota tuturor românilor din diasporă".

"În aceste condiţii, solicită Guvernului României o întrunire de îndată în care să emită o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24.00", se arată în comunicatul de presă.

"Intervenţia preşedintelui Traian Băsescu vine ca urmare a mesajelor şi semnalelor primite din străinătate, potrivit cărora mulţi cetăţeni români care stau de câteva ore la coadă estimează că nu vor putea vota", se menţionează în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Pe de altă parte, pentru a determina autoritățile să prelungească programul de la sceţiile de votare, pe Facebook au apărut deja mesaje de mobilizare pentru proteste. În Bucureşti, aproximativ 500 de oameni protestează faţă de modul în care se desfăşoară votul în străinătate, dar şi la Cluj oamenii au ieşit în stradă.

 „Am fost peste 10.000 în stradă, la Cluj, în 8 și 14 noiembrie. Ne-a unit o dorință legitimă: alegeri libere și corecte. Am cerut condiții corecte de vot în toată țara, dar și în diaspora, unde mii de cetățeni români au fost împiedicați să voteze în turul întâi. Protestul nostru a obligat guvernul să-și recunoască vina, prin demisia ministrului de externe Corlățean. Nu e suficient. Și astăzi, frații noștri din diaspora au format cozi kilometrice, din cauza numărului insuficient de secții de votare. Guvernul Ponta continuă să facă tot ce poate pentru a împiedica diaspora să voteze. Există în continuare riscul ca zeci de mii de români să nu poată vota în diaspora!", se arată într-un anunț postat pe Facebook.