Preşedintele României, Traian Băsescu, a comentat concluziile raportului asupra Justiţiei din România, document făcut public miercuri de Comisia Europeană. Traian Băsescu a apreciat că raportul este unul corect. Preşedintele ţării a afirmat că acesta relevă pe de o a parte progrese făcute în direcţia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de justiţie eficient şi compatibil, dar pe de altă parte pune degetul pe problemele care se perpetuează în Justiţie.

Traian Băsescu am vorbit şi despre "aprecierea extrem de pozitivă şi consistentă la adresa Guvernului, care în opinia CE a dovedit determinare şi angajament în procesul de reformă". Preşedintele a precizat însă că nu este de acord cu mesajul transmis de CE, cum că Parlamentul României trebuie să se implice mai mult în susţinerea efortului de reformare a Justiţiei. Băsescu a explicat că majoritatea parlamentară favorabilă Guvernului a susţinut asumările de răspundere pe care Executivul le-a făcut în domeniul judiciar.

"Raportul arată progres şi stabileşte 18 obiective pe care ar trebui să le îndeplinim până la raportul de anul viitor pentru a se putea discuta ridicarea mecanismului", a mai spus preşedintele.

La capitolul instituţii lăudate de Comisia Europeană în raportul întocmit Băsescu a enumerat DNA, Parchetul General, Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, Direcţia Antifraudă din IGPR şi ANI. Băsescu a subliniat şi instituţiile considerate "neconvingătoare", fiind vorba despre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, şeful statului a ţinut să continue duelul cu presa, făcând declaraţii dure. "Dragi jurnalişti, instituţiile despre care am vorbit funcţionează autonom şi toată încercarea de discreditare a voastră şi a politicienilor, spunând că ar lucra comandă politică, nu fac decât să vă decredibilizeze. Nu vă mai crede nici măcar Comisia Europeană", a spus preşedintele, după ce a cerut presei să prezinte rezultatele raportului într-o manieră "corectă".

Traian Băsescu a mai vorbit şi despre problema achiziţiilor publice. "Am propus ca pentru moment România să înceteze să trimită facturi de decontare la Bruxelles. Măsura de a verifica toate proiectele şi de a nu trimite facturi la Bruxelles este una necesară", a spus Băsescu.

Reprezentanţii Comisiei Europene subliniează aşadar că România se îndreaptă spre îmbunătăţirea sistemului judiciar. "De la ultimul raport, România a făcut paşi importanţi în îmbunătăţirea sistemului judiciar", a transmis Mark Grey, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, referindu-se la cele patru coduri - civil, penal şi cele de prodcedură - şi la "mica reformă în justiţie".

Totuşi, raportul arată că România trebuie să adopte măsuri urgente pentru accelerarea judecării dosarelor de corupţie la nivel înalt şi pentru evitarea prescrierii acestora din cauza împlinirii termenului de prescripţie. Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului.

Totodată, potrivit raportului, ar trebui adoptate măsuri urgente pentru a se îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea în justiţie a cazurilor de spălare de bani, precum şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice.