Reacţie surprinzătoare a preşedintelui Traian Băsescu după anunţarea rezultatului în alegeri din PDL. După ce Vasile Blaga a fost reales la cârma partidului, şeful statului Traian Băsescu a transmis Partidului Democrat Liberal un mesaj în care anunţă despărţirea de organizaţia sa politică de suflet.

Reacţia a fost postată pe Facebook, într-un mesaj filmat intitulat "Adio, PD! Adio, PDL!", în care, cu gesturi largi, Băsescu face referiri la finalul Convenţiei, respectiv la contestarea rezultatelor de către Elena Udrea. Filmarea pare făcută în sufrageria vilei în care locuieşte preşedintele.

"Am văzut finalul Convenţiei PDL. Cred că am fost cinstit cu acest partid când i-am spus că, după aceste alegeri, ne vom alege fiecare drumul. Modul în care n-au înţeles să fie democraţi mă face să spun definitiv şi pentru totdeauna "Adio PD!". Azi ne-am despărţit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a spus că, după ce va pleca de la Cotroceni, va alege construcţia unei alternative la PDL. "Mă voi dedica construcţiei unei soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, care nu fug cu urnele, care acceptă dreptul democratic la contestaţie. Nu voi face nimic pentru a aaduce alături de mine vreo bucăţică din PDL. PDL a putut fi ţinut pe o direcţie democratică câtă vreme a ştiut de un lider autoritar. Imediat ce au simţit că pot fi singuri, aripa fesenistă a răbufnit. Convenţia este proba că 50% din partid este ancorat în năravurile FSN. Adio PD! Adio PDL! Luaţi-vă drumul vostru, iar eu mi-l aleg pe al meu!", a mai spus Traian Băsescu, cu trimitere la Vasile Blaga.

După cum se ştie, pe tot parcursul campaniei interne, şeful statului şi-a exprimat vădit preferinţa pentru Elena Udrea la conducerea partidului. Inclusiv la Convenţia extraordinară de sâmbătă el le-a adresat delegaţilor PDL mesajul de a vota pentru schimbare în interiorul formaţiunii politice.

PDL-iştii au fost avertizaţi sâmbătă că de opţiunea lor depinde continuarea parteneriatului preşedinte-PDL, îndemnându-i să facă o schimbare. Ca să-i convingă pe democrat-liberali, şeful statului a dat exemplul anului 2001 când a luat conducerea de la Petre Roman, mutare care a asigurat, în final, PDL-ului o perioadă îndelungată la guvernare.