Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind evenimentele din 1941 l-au determinat pe ministrul rus de Externe să protesteze dur, acuzându-l pe Băsescu că îl susţine "neruşinat" pe Hitler şi că "profanează memoria milioanelor de victime ale fascismului".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevich, Traian Băsescu a justificat agresiunea armatei germane împotriva Uniunii Sovietice.

"Rusia este revoltată că preşedintele român a declarat că şi el le-ar fi ordonat trupelor sale să treacă râul Prut pentru a ataca URSS în 1941", se arată într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al Ministerului rus de Externe. Diplomaţii ruşi au clasificat declaraţia liderului român drept o susţinere neruşinată a lui Hitler, arată newsru.com.

Oficialii ruşi consideră că declaraţiile preşedintelui Băsescu "profanează memoria milioanelor de victime ale fascismului" şi solicită ca afirmaţiile "să primească o evaluare adecvată" din partea Europei civilizate.

Traian Băsescu a făcut declaraţiile care i-a scandalizat pe ruşi într-o emisiune de la B1 Tv. În cadrul aceluiaşi interviu, Traian Băsescu l-a atacat şi pe regele Mihai şi a declarat că decizia regelui de a abdica a fost "un act de trădare".