După ce în urmă cu două luni i-au ţipat sub ferestrele de la Cotroceni "Ieşi afară, javră ordinară", preşedintele Traian Băsescu pare să le fi declarat război poliţiştilor. "Poliţistul este cel pe care l-am văzut în manifestări în ultima perioadă şi care devine tot mai convins că cetăţeanul este la dispoziţia lui şi nu ei la dispoziţia cetăţeanului. Până când nu vor înţelege că ei sunt la dispoziţia cetăţeanului vor avea o problemă, inclusiv cu mine!", a acuzat joi Traian Băsescu, la Televiziunea Română.

Preşedintele s-a arătat îngrijorat şi de lipsa de disciplină a poliţiştilor. "Mă îngrijorează gradul redus de disciplină care este în Poliţie, mă îngrijorează lipsa de respect a poliţiştilor pentru şefii ierarhici şi vă pot spune că îmi este cunoscută situaţia din câteva judeţe unde subofiţeri şefi de sindicat bat cu pumnul în masă la inspectorul şef", a spus Traian Băsescu.

Conducerea Poliţiei, putredă

El a mai arătat, în contextul recentei situaţii din judeţul Neamţ, că în judeţele în care se vorbeşte despre dispute între clanuri, înseamnă că "este ceva putred cu conducerea Poliţiei". "Nu sunt multe judeţe în care auzim aceste lucruri, presa sesizează, dar acolo unde auziţi despre astfel de dispute să vă ducă gândul imediat la faptul că ceva este în neregulă în relaţia Poliţiei cu aceste clanuri", a atras atenţia preşedintele.

Băsescu a confirmat că în unele judeţe Poliţia s-a transformat într-o instituţie care apără clanurile mafiote. "Şi nu o spun de dragul de a o spune, înseamnă că ştiu ce spun. Ca dovadă, despre situaţia de la Neamţ toate structurile guvernamentale responsabile au fost avertizate de unul din serviciile de informaţii. Mai mult, în 2009 Ministerul de Interne era atenţionat că rivalitatea şi disputele dintre grupări-nu le spun clanuri, nu le spun mafiote- se poate tranşa cu arme de foc. Aşa s-a întâmplat, iar astfel de semnalări sunt în mai multe judeţe" , a explicat Băsescu.

E nevoie de reformă

Traian Băsescu a mai afirmat că l-a rugat pe ministrul Internelor Traian Igaş să nu-l destituie pe şeful IPJ Neamţ fără o anchetă a Corpului de control, arătând că în ultimii patru ani către MAI au fost furnizate informaţii legate de situaţia din acest judeţ şi este interesat dacă se confirmă.

Şeful statului s-a arătat îngrijorat de situaţia creată în Neamţ de şefii de post din judeţ care au ameninţat că demisionează dacă este schimbat şeful Inspectoratului Judeţean, dar le-a transmis public acestora că pot demisiona dacă acesta este modul în care înţeleg că funcţionează Poliţia.

Băsescu a mai preciztat că Doljul este un alt judeţ unde există probleme, subliniind că dacă într-o zonă a ţării se aude despre disputele dintre clanuri, înseamnă că acolo este ceva "putred" cu conducerea Poliţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat nevoia de reformă din Poliţie şi MAI, exprimându-şi convingerea că "acest jurist tânăr" care este ministrul de Interne Traian Igaş, care cunoaşte legea, dar este subestimat de presă şi chiar de oameni din minister, va face această reformă într-un an.