Preşedintele Traian Băsescu a ieşit, luni seară, la hartă. În faţa unei hărţi a României, şeful statului a explicat unde se vor muta frontierele UE odată cu intrarea noastră în spaţiul Schengen, precizând că această aderare, precum şi trecerea la moneda euro, sunt obligatorii pentru România.

"Poziţia pe care o susţin fără rezerve, şi mă bucură declaraţia primului ministru: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta e o prioritate doar din punct de vedere economic. Este esenţială intrarea în zona Schengen şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere politic", a declarat preşedintele

Totodată, Băsescu i-a luat apărarea ministrului german de externe, care a declarat că Germania se va opune intrării României în Schengen dacă ţara va cere acest vot. Băsescu a spus că nu doar Germania, ci şi alte state, "cel puţin 7", s-ar fi opus aderării, motiv pentru care a salutat decizia prim-ministrului Victor Ponta de a nu cere un vot pentru România la consiliul JAI din 7-8 martie.

"Se pare că trăim în lumi paralele, nu înţelegem care sunt misiunile noastre principale ca stat membru al UE. Două elemente sunt fundamentale: intrarea în Schengen şi adoptarea monedei euro. Sunt obligaţii asumate de noi. Nu sunt nici facultative, nici întâmplătoare", a declarat Băsescu.