Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat, vineri seara, într-un discurs public, că îl desemnează în funcţia de premier pe preşedintele PSD Victor Ponta. Băsescu a afirmat că nici PDL şi nici UDMR nu au făcut propuneri pentru această funcţie, singura propunere făcută fiind cea a PSD.

"PSD-ul are o opţiune, susţinută şi de PNL. Ca atare există un singur nume pronunţat în cadrul consultărilor şi acesta este Victor Ponta. L-am chemat pe domnul Ponta la Cotroceni, am semnat decretul şi în încredinţez misiunea de a desemna cabinetul", a declarat Traian Băsescu.

În cadrul aceluiaşi discurs public, Traian Băsescu a făcut un apel la "calm". "Aş vrea să aşezăm puţin calmul. Astăzi nu s-a întâmplat nimic grav pentru România. A fost doar un proces democratic care a probat că Guvernul Mihai Ungureanu nu mai avea majoritate", a mai afirmat preşedintele României.

Băsescu a infirmat zvonurile conform cărora delegaţia FMI, prezentă în România, şi-a încheiat misiunea în ţară din cauza căderii Guvernului. "Misiunea FMI rămâne la nivel tehnic şi îşi continuă activitatea, urmând ca după validarea noului Guvern să continue dialogul", a spus preşedintele.

Acesta a mai precizat că nu există motive de panică pe pieţe. "În momentul de faţă nu există motive de panică pe pieţe. România are o rezervă la Ministerul de Finanţe, consistentă, cu care poate face faţă oricăror evenimente", a spus Băsescu.

După ce Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a picat vineri în urma moţiunii de cenzură, USL l-a propus pe Victor Ponta pentru funcţia de premier. "Grupurile parlamentare ale USL, respectiv PSD, PNL şi PC consideră că în situaţia politică survenită după căderea prin moţiune de cenzură a Guvernului Ungureanu, practic, nu mai avem o majoritate parlamentară, aşa cum era până acum aşazată, iar cel mai mare grup politic capabil să constituie o majoritate şi să susţină un guvern este grupul nostru", a spus Antonescu.

În schimb, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că cea mai bună variantă ar fi alegeri anticipate, care ar putea fi organizate în septembrie.

În vârstă de 39 de ani, Victor Ponta este preşedinte al PSD din februarie 2010 şi co-preşedinte al Uniunii Social-Liberale. El a intrat în politică în anul 2001, la invitaţia lui Adrian Năstase.

Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a căzut vineri după ce moţiunea de cenzură a trecut, fiind adoptată cu 235 de voturi pentru.