Fostul comisar european Leonard Orban a fost numit consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene. "Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat luni, 8 martie a.c., Decretul pentru numirea domnului Leonard Orban în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene în cadrul Administraţiei Prezidenţiale", se precizează într-un comunicat al Preşedinţiei.

Leonard Orban a deţinut portofoliului Multilingvismului în Comisia Europeană, el fiind primul comisar european din partea României. Leonard Orban este fratele liderului liberal Ludovic Orban.

În perioada 2001- 2004, a fost negociator şef adjunct cu Uniunea Europeană, pentru ca apoi în perioada între 2004 şi 2005 a fost negociator şef al României cu Uniunea Europeană.

Din decembrie 2004 este secretar de stat la Ministerul Integrării Europene unde coordonează pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, din aprilie 2005, poziţia României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană.

Pentru contribuţia adusă integrării României în NATO, în 2002 a fost decorat de către Preşedintele României, Ion Iliescu, în gradul de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României".

În octombrie 2006, Leonard Orban a fost nominalizat drept candidatul României la funcţia de comisar european.