După ce îşi încheie mandatul de preşedinte, în 2014, Traian Băsescu are de gând să rămână activ în politică, deşi iniţial spunea că se va retrage. "Nu pot fi pensionar", a spus şeful statului. Aceste declaraţii au fost făcute de Traian Băsescu în Austria, la o întâlnire cu românii care locuiesc în această ţară.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a salutat decizia preşedintelui. "Dacă domnul Băsescu va dori să revină în PDL, nu cred că s-ar împotrivi cineva. Nu poate decât să ne bucure o astfel de perspectivă. Traian Băsescu e binevenit în partid. Preşedintele Băsescu nu e duşmanul acestui partid, şi cu atât mai puţin al meu", a spus Blaga.

În 2011, preşedintele Traian Băsescu a declarat la o şcoală de vară a tinerilor pedelişti că se va retrage din politică după ce va încheia acest mandat. Întrebat dacă ar accepta să fie prim-ministru după 2014, Băsescu a spus atunci că, din orgoliu, n-ar putea face asta. "Într-o ţară, după ce ai fost preşedinte, nu mai poţi fi nimic altceva decât ce ai fost, un fost preşedinte", a declarat atunci şeful statului.