Preşedintele Traian Băsescu a declarat că proiectul de exploatare a aurului din Roşia Montană trebuie făcut, însă cu renegocierea partajării beneficiilor. Preşedintele spune că nicio ţară nu stă cu o asemenea avere în pământ fără să găsească soluţii să o scoată.

Potrivit lui Băsescu, România are nevoie de proiectul de la Roşia Montană, dar că acesta nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene. Şeful statului a adăugat că Guvernul trebuie "să aibă curaj" să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut, iar Ungaria nu are nimic de spus în această privinţă, întrucât România este un stat suveran.

Argumentul preşedintelui a fost evoluţia preţului aurului din ultimii ani. "Ce ţară stă cu o asemenea avere în pământ fără să găsească soluţii să o scoată?", a întrebat Băsescu.

Un alt aspect subliniat de şeful statului a fost necesitatea protejării mediului la Roşia. "Pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului îi invit să meargă acum la Roşia Montană", a mai spus preşedintele.

Proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, este dezvoltat de Roşia Montană Gold Corporation, firma controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Restul este deţinut de statul român, prin Minvest Deva.

Acest proiect a stârnit şi stârneşte în continuare proteste ale celor care se opun exploatării aurului din Roşia Montană, întrucât utilizarea cianurii în zonă ar compromite arealul.