"Hai să renunţăm la ţăţisme, vreţi?". Acestea sunt cuvintele lui Traian Băsescu, adresate unei profesoare din Dorohoi, unul dintre locurile puternic lovite de inundaţii care a fost vizitat vineri de preşedinte. Profesoara era foarte necăjită, ca şi ceilalţi oameni prezenţi în locul respectiv, din cauza situaţiei create de inundaţii.

Băsescu, fără replică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Dorohoi, că de anul viitor statul nu va mai da materiale de construcţii pentru refacerea caselor afectate de inundaţii, iar oamenii trebuie să îşi asigure locuinţele.

În acest context, o femeie a început să ţipe la preşedinte, spunându-i: "Din ce Doamne iartă-mă să îmi fac asigurare?". Femeia a spus, pe un ton ridicat, că este profesoară şi că nu îşi permite acest lucru din salariul de 11 milioane de lei pe care îl are, mai ales că este singură şi că are în întreţinere un copil. Ea i s-a plâns preşedintelui, spunându-i că face naveta "pe frig, pe ger".

Preşedintele a întrerupt-o şi a întrebat-o: "Sunteţi cadru didactic?". "Da, sunt cadru didactic şi ce vă miră aşa?", a întrebat femeia, Băsescu răspunzând: "Este un pic jenant". În continuare, femeia a adus o serie de reproşuri, plângându-se de situaţia în care se află, ea fiind întreruptă la un moment dat de către preşedinte, care i-a spus: "Hai să renunţăm la ţăţisme".

Scârbit de vizita preşedintelui

Un alt bărbat din Dorohoi a cărui casă a fost distrusă de inundaţii i-a spus preşedintelui Traian Băsescu, care a inspectat gospodăriile inundate, că îi este "scârbă" să vadă că acesta vine şi se uită la nenorocirea oamenilor, afirmând că ar fi preferat să vadă ingineri.

"Îmi este scârbă când văd că veniţi şi vă uitaţi la nenorocirea noastră. Aş fi preferat să văd ingineri", a spus bărbatul din Dorohoi. Traian Băsescu i-a atras atenţia acestuia că la faţa locului sunt prezenţi şi ingineri, iar bărbatul a continuat spunându-i că de 20 de ani se fac comisii şi constatări.

"Cine e vinovat pentru această viitură? Voiam să văd şi eu unul care să zică «domne, eu sunt inginerul ăla de la ape, am făcut o prostie, o greşeală tehnică, îmi dau demisia»", a spus bărbatul, făcând referire la faptul că în 28 iunie, când a venit viitura, nu i-a anunţat nimeni, însă a doua zi, când nu a mai fost viitură, autorităţile i-au pus în alertă pe oameni.

"Am muncit ca un sclav în străinătate. Toţi banii i-am adus în ţară şi aici îmi vine gunoiul la poartă. Sunt îndurerat şi mă doare inima când văd că ai mei patru copii nu au nici un viitor", a mai spus localnicul a cărui casă a fost distrusă de ape. Băsescu i-a replicat că au un viitor, " dar ne-am obişnuit să ne privim propriul viitor urât". Bărbatul i-a mai reproşat preşedintelui birocraţia care există în instituţii şi faptul că atunci când au nevoie de serviciile funcţionarilor oamenii sunt trimişi de la un ghişeu la altul.

Preşedintele a fost de acord, spunând că "statul a devenit un devorator de bani". "Statul trebuie simplificat, asta am zis şi în campanie", a încheiat Băsescu, vădit indispus de reacţiile de care a avut parte.