Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internţional, ocazie cu care şeful statului a spus că România urmăreşte un nou acord preventiv încă doi ani.

"Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost câteva probleme, dar cu bunăvoinţa tuturor acordul a fost finalziat. Acum trebuie să pornim unul nou", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că băncile oferă bani cu dobânzi foarte mari şi este nevoie de instrumente pentru ca băncile să ofere stabilitate, iar micile întreprinderi să fie încurajate.

Totodată, Băsescu s-a referit şi la necesitatea restructurării companiilor de stat, dar a spus şi că România poate fi dezechilibrată foarte uşor din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice, doar prin câteva decizii populiste, iar această tendinţă există în momentul de faţă.

"Am câteva idei referitoare la acest nou acord. În primul rând, cred că în calitate de ţară care a semnat deja Tratatul fiscal trebuie, din punctul de vedere al FMI, să ţintim obligaţiile stipulate în acest tratat. În al doilea rând, suntem pe drumul bun în ce priveşte macrostabilitatea economică, dar acest proces nu s-a consolidat şi trebuie să lucrăm din greu pentru a menţine macrostabilitatea economică. Dacă ne uităm la cifre, putem constata uşor că doar prin câteva decizii populiste putem dezechiliba foarte uşor România. Iar această tendinţă există în acest moment în România", a spus preşedintele.

Declaraţia în engleză în acest sens a lui Traian Băsescu: "We have to work hard maintaining the macro-stability of Romania. Only with few populist decision we can dezechilibreit (sic!) Romania very easy".