Preşedintele Traian Băsescu a solicitat joi conducerilor celor două camere legislative să devanseze data dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură social-democrate. Potrivit scrisorii prezidenţiale remise lui Mircea Geoană şi Roberta Anastase, preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor, dezbaterea se face în cinci zile calendaristice şi nu lucrătoare, iar votarea acestui act abia marţi, 15 iunie, ameninţă respectarea calendarului aplicării măsurilor de austeritate convenit de guvernul Boc cu FMI pentru eliberarea unei noi tranşe de împrumut.

În scrisoarea trimisă celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, Băsescu scrie că, potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere şi că, potrivit jurisprudenţei CC, termenul se referă la zile calendaristice, nu la zile lucrătoare.

"În data de 7 iunie a.c., Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectele de lege care vizează măsuri de austeritate impuse de situaţia economică a ţării. La data de 9 iunie a.c., moţiunea a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Contrar acestei prevederi constituţionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea moţiunii în data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare", scrie Băsescu.

El precizează că legat de modul de calcul al termenelor pe zile prevăzute de textele constituţionale, Curtea Constituţională s-a pronunţat în jurisprudenţa sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind că "sunt termene care privesc desfăşurarea raporturilor constituţionale dintre autorităţile publice şi, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculează pe zile libere".

"În dreptul public, termenele se calculează pe zile calendaristice, în sensul că se include în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte. În consecinţă, vă solicit, în temeiul atribuţiilor constituţionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constituţie şi de Deciziile Curţii Constituţionale sus-menţionate", se arată în scrisoarea lui Băsescu.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, deputatul Adrian Năstase crede că solicitarea prezidenţială nu reprezintă altceva decât "o minciună, o şmecherie", folosită pentru a fixa o zi de dezbatere pentru moţiune la care este puţin probabil să ajungă toţi parlamentarii plecaţi în teritoriu, dublată de necesitatea uşurării sarcinii parlamentarilor puterii la vot odată scăpaţi de presiunea mitingurilor sindicaliste anunţate în faţa Parlamentului pentru ziua de marţi. Năstase l-a acuzat pe şeful statului că vrea să inducă în eroare parlamentarii: în fapt fixarea datei unei moţiuni de cenzură se poate face numai după trei zile de la citirea ei fără a exista un termen limită.

"Niciunul dintre membrii Birorurilor, nefiind idiot, nu şi-a propus să fixeze o moţiune de cenzură sâmbătă. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc la după trei zile de la data depunerii sale. Exact se poate chiar şi după un an. Suntem însă, sper, nişte oameni rezonabili care nu u luat-o încă razna. Preşedintele din nou ne minte după o discuţie avută cu cei e la CCR. Ne invocă două decizii ale CC. Amândouă vorbesc despre un termen în interiorul a 20 de zile care nu poate fi depăşit" a arătat Năstase.