O singură clădire cu două şcoli. Aşa se caracterizează situaţia unui imobil de pe strada Stănişoarei din Oradea, clădire care, teoretic, aparţine Colegiului Naţional Mihai Eminescu, dar în care, fără niciun temei juridic, învaţă şi mănâncă zeci de elevi de la Şcoala gimnazială Szacsvay Imre.

Situaţia i-a revoltat pe părinţii elevilor din clasele primare ale Colegiului, care au transmis o sesizare în acest sens Prefecturii, Primăriei Oradea şi Inspectoratului Şcolar Judeţean. Practic, părinţii cer autorităţilor să-i scoată din şcoală pe elevii de la Szacsvay, care n-au niciun drept să fie în respectiva unitate.

Hop şi ei

Modul în care cele două şcoli au ajuns să împartă o clădire e cel puţin ciudat. "Pur şi simplu, la o zi după ce a început şcoala, am aflat că clasa zero a şcolii Szacsvay Imre s-a mutat în clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu, deşi în acte clădirea figurează tot a Colegiului şi nu s-a dat nicio hotărâre care să permită mutarea", a declarat BIHOREANULUI Vasile Moza, reprezentantul părinţilor.

Asta poate că nici nu i-ar fi deranjat pe părinţi, însă situaţia s-a complicat după ce o încăpere din clădire s-a transformat în cantină pentru mai multe clase de elevi de la aceeaşi şcoală gimnazială. "Zilnic, câte două ore, vin copii să mănânce în şcoală, iar acest lucru perturbă procesul de învăţare al elevilor care sunt la ore. Vă daţi seama că e tămbălău pe coridoare când vin elevii la masă...", a mai spus Moza.

În plus, a mai completat bărbatul, sala în care elevii mănâncă nici nu este o cantină autorizată, acesta fiind şi motivul pentru care elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu mănâncă la cantina Inspectoratului Şcolar. "Nici părinţii lor (n.r. elevilor maghiari) nu sunt mulţumiţi de situaţie!", a mai spus orădeanul.

Părinţii cer autorităţilor să intervină şi să soluţioneze situaţia, acuzând că astfel se încalcă Hotărârea de Consiliu Local care prevede că imobilul de pe Stănişoarei e administrat exclusiv de Colegiul Eminescu.

tablita.jpgSituaţia este cu atât mai aberantă cu cât cei de la Szacsvay şi-au instalat şi tăbliţa cu numele şcolii pe clădire, cu toate că nu aveau absolut nici un drept!

Să rezolve autorităţile!

Abuzurile sunt confirmate şi de directoarea de la Eminescu, Maria Oniţa. "Pe motiv că nu au spaţii libere în şcoală, insistă cu încăpăţânare să mănânce acolo. Am sesizat de trei ori Sanepidul, în primul rând pentru că acea sală de mese e un pericol pentru copii, dar nu s-a întâmplat nimic", a declarat Oniţa BIHOREANULUI. Directoarea a reclamat problema la Inspectoratul Şcolar şi la Primărie, de unde a primit promisiuni că va fi rezolvată.

Nemulţumită de întreaga situaţie, Oniţa spune totodată că nu are ce face. "Eu nu pot să pun gardieni în jurul şcolii, căci, în fond, elevii n-au nicio vină. Această problemă trebuie soluţionată de autorităţi", zice directoarea, lăsând să se înţeleagă că nu-i chip să se înţeleagă cu directoarea de la Szacsvay Imre.

Potrivit unor surse neoficiale, se pare că directoarea în cauză, Pasztor Gabriella, ţine morţiş să recupereze clădirea pe care Primăria a repartizat-o Colegiului Eminescu, deşi numărul de elevi din şcoala pe care o conduce e destul de mic, astfel că şcolarii încap în celelalte două clădiri ale şcolii (una pe strada Mihai Eminescu, alta pe Tudor Vladimirescu).

Contactată de BIHOREANUL, Pasztor a garantat că va răspunde unor întrebări remise în scris, însă nu a mai făcut-o.