Faptul că anul trecut Cefa, supranumită Delta Bihorului, a fost declarată Parc Natural le-a dat imbold localnicilor, care au intuit că noul statut poate duce la dezvoltarea zonei.

O ştiu şi autorităţile, care se bat pentru dreptul de administrare a noii entităţi. Cele două primării pe raza căruia se află Parcul, Cefa şi Sânnicolau Român, ca şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, şi-au depus candidaturile pentru a primi acest drept, iar cea din urmă a câştigat. Însă a numit în comisia de administrare aceleaşi persoane care îngrijesc şi Apusenii, fapt care i-a determinat pe primari să se adreseze justiţiei.

Divorţ

După ce Guvernul declară o zonă parc natural, Ministerul Mediului organizează un concurs de dosare pentru încredinţarea administrării lui. Structurile interesate trebuie să-şi demonstreze însă capacitatea: să aibă sediu şi două vehicule de teren, personal specializat şi capabilitate financiară. Cu clădirea n-a fost o problemă, întrucât fusese deja construită printr-un proiect PHARE realizat de Primăria Cefa în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Apuseni, pe vremea când aveau un scop comun: declararea zonei drept parc natural.

Pentru administrare, însă, nu s-au mai înţeles, aşa că şi-au depus candidaturi separate. Primăria Cefa a încheiat un parteneriat cu Primăria Sânnicolau Român, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Muzeul Ţării Crişurilor, facultăţile de Geografie şi de Mediu, iar Romsilva, în a cărei structură se află Administraţia Parcului Apuseni, a candidat singură. La evaluare, învingătoare a fost declarată cea din urmă, cu 133 de puncte, în timp ce Primăria Cefa a luat 122 puncte.

Substituiri

15 Dumitru Barnau.jpgRezultatul l-a nemulţumit pe primarul Cefei, Dumitru Bărnău (foto). "Firesc era ca Parcul să fie administrat de Primărie, fiind pe teritoriul comunei", argumentează el. Edilul se teme că viitoarea administraţie va introduce tot felul de taxe pentru localnici şi nu îi convine ca pentru orice investiţie viitoare, fie că va fi modernizarea unui drum sau amplasarea unui stâlp, să ceară aviz de la Romsilva.

Convins de nedreptate, a contestat deci rezultatul. Ministerul Mediului i-a respins-o, astfel că problema a ajuns în instanţă, unde primarul reclamă imposibilitatea ca aceiaşi angajaţi din Apuseni să îngrijească şi Parcul Cefa. "În dosare trebuia să nominalizăm oamenii care se vor ocupa de Parc, iar Romsilva a numit aceleaşi cinci persoane care se ocupă şi de Apuseni. Nu pot ei administra bine două parcuri aflate la peste 100 de kilometri distanţă!", zice Bărnău.

Mai mult, adaugă el, nu e corect nici faptul că după ce a câştigat, Romsilva a schimbat cele cinci persoane desemnate iniţial, deoarece încalcă angajamentele asumate la început. "Romsilva a primit punctaj pentru anumiţi specialişti, iar după ce i s-a încredinţat Parcul i-a schimbat. Şi noi puteam numi somităţi din Franţa, iar după ce câştigam îi schimbam cu nişte anonimi", argumentează Bărnău.

Adevăratul interes

15 alin mos.jpgDe cealaltă parte, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş (foto), susţine că opoziţia Primăriei Cefa e neîntemeiată, fiindcă "toate documentele din dosare au fost verificate de persoane avizate". Cât despre persoanele care vor administra Parcul, admite că nu mai sunt toate aceleaşi de la început, "două sau trei" fiind schimbate, dar spune că ele au aceeaşi pregătire. "Oricum, era ciudat ca Ministerul să pretindă că ştii cu cine vei lucra înainte ca tu să ai o schemă de personal", spune Moş.

Deşi nici edilul, nici reprezentanţii Romsilva n-o spun pe şleau, miza cea mare şi reală o constituie pentru ambele părţi fondurile europene destinate rezervaţiilor protejate, în condiţiile în care un proiect depus pentru un parc natural are şanse mai mari de finanţare decât cele pe alte programe, doar că el nu poate fi întocmit fără aprobarea administraţiei acelui parc. Altfel spus, cine administrează parcul, controlează şi banii.

Aşa că, indiferent pe mâna cui va ajunge Parcul Cefa, ce mai rămâne de văzut e dacă zona va primi ceea ce merită cu adevărat: protecţie...