Licitaţia de peste 481 milioane de lei pentru salubrizarea şi deszăpezirea Oradiei rămâne în continuare fără un câştigător. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, două firme au depus oferte, RER Vest, actualul operator licenţiat din municipiu, şi Polaris M Holding, o societate implicată în scandaluri de corupţie inclusiv cu fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre.

Descalificată!

Deocamdată, comisia de atribuire din cadrul Primăriei Oradea nu a anunţat niciun câştigător. În schimb, după cum a aflat BIHOREANUL, oferta firmei Polaris a fost descalificată.

"La evaluarea documentelor prezentate de cei doi ofertanţi, am hotărât excluderea unuia, mai precis a firmei Polaris, în baza articolului 81, alineatul 1, litera C din Legea 100/2016 privind concesionarea serviciilor publice. Compania are o hotărâre judecătorească de condamnare la o amendă penală de 750.000 de lei", a confirmat viceprimarul Florin Birta, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Potrivit legii invocate, entităţile contractante exclud din procedura de licitaţie firmele care "au comis o abatere profesională gravă, care îi pune în discuţie integritatea".

Polaris a încasat amenda penală pentru infracţiunile de complicitate la abuz şi dare de mită. Potrivit procurorilor DNA, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a primit peste 7 milioane de euro de la firma Polaris M Holding, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa, pentru serviciul de salubrizare a oraşului.

Contestaţie la Bucureşti

După cum era de aşteptat, hotărârea municipalităţii orădene de a exclude Polaris din procedura de licitaţie n-a fost pe placul companiei. Decizia a fost atacată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, reprezentanţii Polaris cerând anularea procesului-verbal prin care firma a fost descalificată, pe motiv că hotărârea judecătorească de condamnare penală nu este definitivă.

Până când CNSC va răspunde contestaţiei Polaris, Primăria Oradea a suspendat atribuirea licitaţiei. "Aşteptăm decizia CNSC, care fie ne va da nouă dreptate, fie ne va cere să evaluăm şi oferta Polaris. Între timp, continuăm evaluarea ofertei care nu a fost descalificată, dar nu vom pronunţa nicio concluzie până nu avem o decizie de la CNSC", a precizat Birta.

Aşadar, va mai dura până când se va cunoaşte viitorul operator de salubritate al Oradiei. Pentru a asigura curăţenia şi deszăpezirea oraşului, Consiliul Local Oradea a decis prelungirea contractului cu RER Vest, firma care a câştigat licitaţia organizată în 2008. 

Citeşte pe această temă şi articolul: "În stand-by: Rezultatul licitaţiei de salubrizare a comunelor din jurul Oradiei, contestat de firmele perdante"