Săgeţi şi salve de tun s-au tras, sâmbătă, la poarta Cetăţii Oradea. Păgâni şi creştini medievali s-au bătut pentru supremaţia fortăreţei, la capătul podului de lemn ce reproduce unul din podurile de odinioară.

Spre deosebire de bătăliile adevărate din epoca medievală, cea de sâmbătă a fost una programată şi a avut parte şi de public. În schimb, lupta a părut veridică în ochii orădenilor adunaţi în jurul porţii Cetăţii, mai ales pentru cei mai micuţi dintre ei, bucuroşi să audă pe viu cum sună sabia lovită de armura duşmanului.

După ce au trecut podul dinspre Catedrala Ortodoxă spre Cetate, păgânii au fost rapid luaţi cu asalt. Primele care i-au atacat au fost doamnele şi domniţele, care au aruncat în ei cu varză şi vorbe aspre. Apoi la rând a venit "artileria grea": arcaşi, soldaţi şi cavaleri, cu toţii s-au năpustit peste duşmani, până i-au pus la pământ.

Lupta crâncenă a fost câştigată, cum altfel, de creştini, care i-au ajutat pe păgâni să se ridice de la pământ şi cu toţii şi-au dat bărbăteşte mâna, în ovaţiile publicului.

Zilele Cetăţii au programat o nouă bătălie pentru cucerirea podului Cetăţii şi duminică, de la ora 17, tot la poarta de vest.

Sâmbătă, orădenii care au trecut pe Zilele Cetăţii au mai putut vedea şi alte demonstraţii de lupte medievale, iar seara au fost invitaţi la concertele susţinute de Marian Filip şi trupa Vunk.


Program Zilele Cetăţii, 3 iulie

Ora 10:00 - 12:00 - Ateliere de dansuri medievale, muzică medievală, pictură pe faţă, jocuri medievale, jonglerii - faţă Corpul A

Ora 10:00 - 20:00 - Demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale - Ateliere meşteşugăreşti pentru copii - Corpul K

Ora 10:00 - 12:00 - Tir cu arcul - Lupii din pustă - spate Corpul H

Ora 10:00 - 20:00 - Demonstraţii Tabere medievale - Curtea Castelului şi Bastionul Bethlen

Ora 12:00 - 13:00 - Teatru copii - D'ale lui Păcală. Poveşti cu Păcală şi surorile sale - spectacol interactiv pentru copii - Teatrul de Vară

Ora 16:00 - 17:00 - Teatru medieval "Căsătorie cu de-a sila" - curtea castelului

Ora 17:00 - 18:00 - Bătălie "Asediul Cetăţii" - Poarta de Vest şi Curtina spre Bethlen

Ora 20:00 - 23:00 - Concert pe scena mare: trupa N.O.R. şi trupa Baby Elvis

Ora 23:00 - 24:00 - Spectacol de lasere şi jonglerii cu foc - trupa Hypnosis