Cei care spun în stânga şi în dreapta că primarul Bolojan distruge Oradea ar trebui să meargă la filmul "Batman vs Superman - Dawn Of Justice" să vadă ce potenţial distructiv au cei mai îndrăgiţi eroi ai Americii. Când aceşti doi super-cetăţeni se întâlnesc faţă în faţă cu orgoliile şi pipotele umflate, manipulaţi din umbră de un geniu malefic, e recomandabil să fii plecat în concediu, în delegaţie, oriunde, chiar şi la mama-soacră, numai să nu fii acasă.

Filmul cu buget de un sfert de miliard de dolari ne prezintă într-o manieră întunecată doi super-eroi insuficient de inteligenţi pentru a-şi da seama că cineva îi sapă şi îi învrăjbeşte unul împotriva celuilalt. Acel cineva, să-i zicem Lex Luthor, vrea să încheie un contract păgubos cu statul, dar statul american are mai multe testicule decât cel român şi îl refuză. Supărat, Lex îl aduce la viaţă pe Doomsday, o creatură îngrozitoare făcută din rămăşiţele unui extraterestru venit în preambulul filmului pe Terra la secerat de vieţi, şi îşi începe planul dement.

Dar să revenim la super-eroii noştri: cel care se deghizează cu ochelarii şi poartă chiloţii peste pantaloni şi cel care se maschează cu urechi de liliac şi conduce o maşină science-fiction, aparent singura sa super-putere. Confruntarea dintre Batman şi Superman este de un ridicol extrem, pe care banda desenată nu-l putea suporta; de aceea, probabil, s-o fi şi mutat pe peliculă. După o cafteală extenuantă, cei doi îşi spun "Bă, da' ce proşti suntem!" şi se aliază cu Wonder Woman, singura femeie care are curajul să intre cu părul desfăcut într-o luptă în care se folosesc flăcări şi plasmă fără teama că-şi arde vârfurile. Cu forţele puse la comun asemenea Fetiţelor Powerpuff, cei trei încep bătălia împotriva lui Doomsday, ajutaţi şi de gagica lui Superman, ziarista Lois Lane, ca să nu zică lumea că presa nu face nimic.

Cum arată mediul înconjurător după ce se termină deranjul? Hai să zicem că agricultura ecologică va fi imposibilă în următoarele decenii. Dacă ostilităţile s-ar fi purtat în Oradea, îndrăgitul nostru municipiu nu s-ar mai fi unificat cu Băile Felix în vecii vecilor pe simplul motiv că ambele ar fi dispărut de pe faţa pământului împreună cu jumătate din judeţ. Filmul se încheie cu o super-înmormântare, căci nu poţi ajunge cu adevărat la inimile oamenilor dacă nu învii în partea a doua şi le demonstrezi că ai viaţă veşnică.

Dacă ieşeam pe la jumătatea filmului rămâneam cu impresia că e unul bunicel. Dar, mânat de curiozitate, am rămas până la final. Mi-a trebuit o seară întreagă să scap de senzaţia de jenă că am fost în sală, o seară în care a trebuit să fac ceva şi mai ruşinos - să cânt în public - pentru a putea ajunge la pace cu mine însumi. Superman rămâne în continuare super-eroul meu preferat, chiar dacă în filmul ăsta s-a cam făcut de ruşine. Iar pentru Batman am un singur mesaj: Mai încercaţi!