Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege ce le interzice minorilor accesul la băuturile energizante. Legea prevede totodată interzicerea comericalizării acestor băuturi în incinta instituţiilor de învăţământ şi sancţionarea, cu amenzi de până la 30.000 de lei, a celor care le vând energizante minorilor.

Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 238 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 12 abţineri.

„Se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. Se interzice comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora prin automate", prevede proiectul, după cum notează site-ul Stirileprotv.ro.

Este vorba despre băuturile energizante care conţin o varietate de combinaţii de carbohidraţi, vitamine, minerale şi două sau mai multe substanţe stimulatoare, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana şi glucuronolactonă.

„Prezenta lege are drept scop protejarea sănătăţii populaţiei din România prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin interzicerea comercializării băuturilor energizante sau a derivatelor acestora către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante şi derivate ale acestora asupra sănătăţii", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, potrivit Hotnews.ro.

Prin legea adoptată se interzice comercializarea şi publicitatea băuturilor energizante în spitale și școli, precum și în proximitatea unităților de învățământ.

„Se interzice comercializarea și publicitatea, inclusiv în mediul online a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum și din proximitatatea unităților de învățământ preuniversitare pe strada de acces al elevilor în aceste unități (pe o rază de 1.000 metri).”

Legea stabileşte şi că operatorii economici care încalcă aceste prevederi pot fi amendaţi cu sume de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În plus, în cazul repetării contravenţiilor, se poate dispune suspendarea activităţii localului public pentru o perioadă între 10 şi 30 de zile.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va realiza de personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, mai arată proiectul, potrivit sursei citate.

Proiectul urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!