Baza Sportivă Voinţa nu va fi desfiinţată, aşa cum se vehicula cu ceva timp în urmă. Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat, joi, studiul de fezabilitate privind reamenajarea bazei întinse pe 11.765 mp, astfel încât să cuprindă atât o parcare supraetajată pe două niveluri, cât şi terenuri de sport.

Terenuri la înălţime

Într-o conferinţă de presă desfăşurată chiar la baza sportivă Voinţa, viceprimarul a explicat că Planul Urbanistic Zonal şi studiul de fezabilitate pentru acest proiect au fost realizate din fonduri europene, în valoare de aproape 30.000 de euro, dar deocamdată municipalitatea nu are fonduri pentru realizarea propriu-zisă a lucrărilor.

"Din punctul nostru de vedere, proiectul va rezolva şi problema modernizării bazei sportive, şi problema parcărilor, şi pe cea a aspectului urban din zonă", a declarat viceprimarul.

Proiectul prevede realizarea unei parcări supraterane pe două niveluri, cu 301 locuri pentru maşini şi 20 pentru motociclete, în partea dinspre strada George Bariţiu. Tot aici ar fi construită o clădire administrativă care să găzduiască birourile Serviciului Parcări, care actualmente se află pe strada Independenţei. Cum spaţiul pe care îl ocupă parcarea ar afecta două terenuri de tenis, acestea vor fi reamenajate pe clădirea parcării supraterane.

Studiul de fezabilitate mai prevede amenajarea altor cinci terenuri de tenis cu tribune, la dimensiunile şi condiţiile standard. Astfel, în total vor exista şapte terenuri de tenis, dintre care trei vor putea fi folosite ca patinoare pe timpul iernii. Potrivit directorului bazei sportive, Mircea Drăgoi, care s-a arătat mulţumit de soluţia aleasă de Primărie, la ora actuală acolo există 11 terenuri de tenis, însă doar şase au dimensiuni standard.

În partea dinspre strada Academiei ar urma să fie construită o clădire în care să funcţioneze administraţia bazei, mai multe săli de sport (pentru tenis de masă, squash şi şah) şi o cafenea. De asemenea, aici vor fi realizate şi alte 22 de locuri de parcare pentru clienţii complexului. "Baza sportivă se va dezvolta într-un mod care să ne permită în viitor să organizăm şi concursuri internaţionale", a declarat Mircea Mălan.

El a mai precizat că în studiul de fezabilitate se propune şi demolarea gardului care înconjoară acum biserica din strada Roman Ciorogariu, iar de aici şi până la baza sportivă să fie spaţiu verde. "În felul acesta se poate pune în valoare şi clădirea bisericii", a adăugat viceprimarul.

În căutarea banilor

În perioada următoare, municipalitatea va încerca să găsească soluţii de finanţare pentru realizarea proiectului din fonduri europene. "În măsura în care vom identifica o axă de finanţare, vom încerca să o facem din bani europeni. Dacă nu, vom încerca să implementăm acest proiect din resurse proprii", a explicat Mircea Mălan. În aceste condiţii, viceprimarul n-a putut preciza deocamdată o sumă estimativă pentru realizarea parcării supraetajate şi a bazei sportive, şi nici un orizont clar de timp pentru începerea lucrărilor.

La începutul anului, municipalitatea anunţa că baza sportivă Voinţa va fi mutată alături de cea din Ioşia, ceea ce a stârnit opoziţia unor oameni de sport. De atunci, însă, planurile s-au schimbat: "Proiectul din Ioşia este unul separat. Noi nu am avut intenţia să dezafectăm această bază deoarece legea spune că este nelegal să dezafectezi o bază sportivă dacă nu ai amenajat alta în prealabil", a afirmat, joi, viceprimarul Mălan.

El a mai precizat că locaţia din strada Bariţiu este singura din zonă identificată de municipalitate ca optimă pentru realizarea unei parcări supraterane. "În Oradea sunt înmatriculate mai bine de 63.000 de maşini şi mai ales în zona centrală există o problemă acută a locurilor de parcare", a amintit viceprimarul.