Baza Sportivă Sănătatea Oradea găzduieşte de vineri până duminică, întrecerile primei ediţii a turneului de tenis de câmp pentru veterani dotat cu Memorialul Nagy Balint.

Conform celor doi administratori ai bazei sportive, soţii Dorina şi Iosif Kovacs, competiţia cinsteşte memoria regretatului jucător şi antrenor emerit orădean de tenis Nagy Bálint (1922-2009). Acesta a fost veteran de război, fiind şi rănit destul de grav, dar a avut un rol remarcabil în dezvoltarea tenisului orădean şi a infrastructurii acestuia.

Ca jucător, Nagy Balint a câştigat de 18 ori titlul de campion al judeţului Bihor, iar ca administrator a avut un rol major în construirea terenurilor de tenis de la actualele baze sportive Tenmar, Sănătatea şi complexul "Antonio Alexe". Devenit antrenor în anul 1950, Nagy Balint a crescut şi format 17 campioni naţionali, printre care Dibár Judith-Gohn, Révész László şi Radu Ocneanu. În anul 1993, Federaţia Română de Tenis i-a acordat titlul de antrenor emerit.

"Am dorit de mulţi ani, imediat după moartea sa, să organizăm un memorial în cinstea regretatului Bálint Bácsi. Ne bucurăm însă că acum vom reuşi acest lucru, cu sprijinul celor doi fii ai săi, Zoltán şi László, care au venit din Germania în acest scop. Nagy Bálint merită din plin un turneu care să-i poarte numele, pentru că a făcut enorm de mult pentru tenisul orădean în întreaga perioadă de după război. Sperăm ca această competiţie să se dezvolte şi să aibă loc de acum înainte în fiecare an la baza noastră", a declarat administratorul Bazei Sportive Sănătatea, Kovacs Iosif, cel care este şi preşedintele clubului cu acelaşi nume, CS Sănătatea.

Turneul de veterani este cuprins în calendarul turneelor Federaţiei Române de  Tenis pentru această categorie de vârstă, de veterani, şi are gradul VI. Conform organizatorilor, întrecerile se desfăşoară la categoriile de vârstă +35, +40, +45, +50+, +55 şi +60 de ani la simplu, respectiv +35 şi +50 de ani la dublu.

Sunt aşteptaţi tenismeni din Satu Mare, Baia Mare, Zalău, Şimleul Silvaniei, Salonta şi Oradea., iar arbitrul turneului este Ovidiu Şola din Timişoara.

Jocurile se vor desfăşura cu mingi Dunlop Fort Clay, pe şapte terenuri. După ce vineri şi sâmbătă vor avea loc întrecerile din fazele preliminarii, duminică se vor desfăşura semifinalele şi finalele.