Piaţa Cetate arată mult mai bine. Recent, Administraţia Domeniului Public a finalizat lucrări în valoare totală de 1.115.440 lei, adică aproximativ 252.000 euro, care au constat în modernizarea sectorului bazar precum şi acoperirea unor noi sectoare ale pieţei.

Concret, ADP Oradea a asfaltat platformele sectorului bazar şi artizanat, aflate înspre strada Griviţei, precum şi aleile dintre acestea, în total o suprafaţă de circa 3.000 metri pătraţi. Totodată, spaţiile comerciale au fost acoperite cu o copertină uşoară pe structură metalică, iar pieţarilor li s-au asigurat 180 de module de 6 metri pătraţi, care se pot închide cu rolete.

"Aceste lucrări reduc substanţial munca şi timpul pe care-l alocă vânzătorii în această piaţă. Dacă înainte aveau nevoie de 3-4 ore să împacheteze şi să despacheteze, astăzi pot pleca şi veni când vor închizând aici marfa. Acum au toate condiţiile necesare", a spus, joi, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, într-o conferinţă de presă desfăşurată la faţa locului.

"E mult mai bine acum pentru noi. Nu mai trebuie să tot mutăm marfa şi nici să avem grija vremii. Până acum mesele erau acoperite cu nailon şi pături", a spus unul dintre pieţarii din Cetate. Investiţiile au fost făcute din fondurile proprii ale ADP Oradea.

În urmă cu aproximativ doi ani, ADP Oradea a investit în realizarea primelor 20 de module acoperite din Piaţa Cetate. De menţionat este faptul că tarifele din Piaţa Cetate nu au crescut. Comercianţii plătesc lunar 75 lei pe metru pătrat.

Totodată, în curând, în Piaţa Mare vor fi deschise sectoare noi. O zonă de vizavi de sectorul legume-fructe a fost acoperită cu copertină şi a fost împărţită în două încăperi, care urmează să găzduiască un sector pentru păsări şi animale mici, respectiv unul pentru flori la ghiveci şi pomi fructiferi.

De asemenea, după 1 noiembrie, în fosta zonă dedicată coroanelor, tot acoperită, se vor comercializa produse de artizanat. De altfel, cu excepţia perioadei din preajma Zilei Morţilor, coroanele se mai comercializează acum doar în Piaţa Nufărul şi în Piaţa Ioşia.

Conducerea ADP Oradea a făcut şi alte schimbări în Piaţa Cetate, mutând comercianţii de flori de la intrare în hala acoperită, astfel încât, cu excepţia unor sărbători precum 1 şi 8 Martie, Ziua Morţilor, etc, platoul din faţa pieţei va rămâne liber.

În cadrul conferinţei de joi, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, a anunţat intenţia de amenaja, în partea dreaptă a Pieţei Mari, în zona actualei hale de lapte, o parcare cu plată. "Întâmpinăm probleme din cauza lipsei locurilor de parcare. După o discuţie cu domnul primar, dorim să amenajăm o parcare cu plată în partea dreaptă a pieţei, pentru care ar urma să demolăm construcţiile existente aici", a precizat Andrica.