Bazinul cu numărul 5 din Ştrandul Ioşia, cel în care sâmbătă, 4 iunie, o fetiţă de 7 ani, Elisabeth Haidău, a fost absorbită de conducta de evacuare a apei, a fost redat în folosinţă începând de marţi, de conducerea Administraţiei Domeniului Public (fosta RAPAS), după ce o echipă a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi-a dat acordul.

"În cursul zilei de ieri (n.r. luni) am început să umplem bazinul cu numărul 5, iar azi dimineaţă l-am dat în folosinţă, după ce am primit avizul de la Protecţia Consumatorilor. Bazinul cu numărul 8, cel de copii, este în continuare în renovare, urmând ca, până la finalizarea lucrărilor, copiii să folosească bazinul cu numărul 7, cel care era destinat pensionarilor", a declarat pentru BIHOREANUL Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al ADP.

Potrivit şefului CJPC Bihor, Traian Bejan, comisarii şi-au dat acordul pentru deschiderea bazinului, deoarece angajaţii ştrandului au îndeplinit majoritatea măsurilor dispuse. "Bazinul cu numărul 5 a fost deschis azi dimineaţă la ora 10. Angajaţii ştrandului au lucrat vineri până sâmbătă în interior şi urmau să facă, până azi, partea de exterior. La un control, am constatat că totul a fost în regulă. Şi partea de panouri a fost rezolvată. Regulamentul a fost afişat la intrare şi am dispus să fie pus şi în ştrand, în două-trei locuri", a spus Bejan, adăugând că vor mai face şi alte controale.

De altfel, şeful CJPC Bihor a declarat că a început un amplu control în toate ştrandurile din judeţ.

Ştrandul Ioşia a fost închis săptămâna trecută, de luni până sâmbătă, şi supus unor reparaţii, deoarece, în urma unui control, CJPC Bihor descoperise că unitatea "pune în pericol viaţa consumatorilor". CJPC a constatat că, pe lângă faptul că ţevile de evacuare a apei sunt amplasate în zonele de acces a utilizatorilor, "fixarea grilajelor de protecţie este defectuoasă, fapt ce a condus la producerea accidentului, la bazinul nr. 5 (n.r. unde a decedat fetiţa) grilajul nefiind montat".

Alte nereguli descoperite au fost "avertizoarele şi indicatoarele de adâncime lipsesc sau sunt greu vizibile, lipsa informării consumatorilor asupra regulilor pe care trebuie să le respecte la intrarea în bazine, absenţa avertismentelor asupra eventualelor riscuri şi pericole ce pot apărea, neafişarea regulamentului de funcţionare, regulamentul de funcţionare este incomplet, nu există indicatoare spre punctul de prim ajutor şi spre salvamar".

CJPC a decis să deschidă ştrandul începând de sâmbătă dimineaţă, mai puţin bazinele 5 şi 8, după ce, între altele, angajaţii acestuia au reabilitat mai multe conducte, au consolidat grilajele la conductele de evacuare a apei şi au revopsit bazinele.

Micuţa Elisabeth Haidău, de numai 7 ani, a murit, sâmbătă, 4 iunie, după ce a fost absorbită de conducta de evacuare a unui bazin din Ştrandul Ioşia. Copilul a fost tras sub apă pentru că gura de evacuare a apei din bazin nu era acoperită cu grilaj. În prezent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea efectuează cercetări pentru ucidere din culpă.