Bazinul în care o fetiţă de 7 ani a murit sâmbătă după amiază după ce a fost absorbită de o conductă de evacuare a apei, a fost dat din nou în folosinţă. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, duminică zeci de orădeni se scaldă în bazinul în care s-a petrecut nenorocirea. "S-a montat un grilaj la conducta respectivă. Poliţia ne-a dat voie să umplem bazinul", a declarat BIHOREANULUI Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al RAPAS.

gura de scurgere.jpgConducta care a absorbit-o pe fetiţă (foto) se află pe fundul bazinului, intersectat cu peretele, iar forţa de absorbţie a acesteia este foarte mare. Angajaţii ştrandului susţin că joi, când bazinul a fost umplut, sorbul de evacuare avea grilajul menit să îi ferească pe cei care se scăldau de puterea acestuia. Ca o coincidenţă, ar fi "dispărut" subit ulterior, fără ca cineva să poată spune exact când şi în ce împrejurări. "Îl căutăm pe cel care a smuls grilajul de acolo", a mai spus Florin Alexandru.

Tragicul eveniment a stârnit revolta opiniei publice şi a martorilor care susţin că accidentul s-a petrecut din cauza neglijenţei angajaţilor din ştrand. Orădenii care erau la scaldă susţin că aceştia nici măcar nu au anunţat golirea bazinului! "S-au trezit ei să golească bazinul cât încă nu era gol! Trei oameni s-au chinuit să o scoată de acolo pe fetiţă!", a povestit unul dintre martori.

De cealaltă parte, reprezentanţii RAPAS consideră că e normal ca bazinul să fie golit după ora 16, pentru ca mai apoi să poată fi umplut din nou în timp util. "Oamenii care vin aici ştiu foarte bine că se goleşte bazinul, cu 3-4 ore înainte de închidere, ca să aibă timp să se golească şi să se cureţe, pentru ca apoi să fie din nou umplut. Golirea bazinului se anunţă de către un angajat, prin staţie sau verbal. De data aceasta, omul nostru declară că i-a anunţat pe oameni verbal, de la capătul bazinului", a mai punctat Florin Alexandru.

Întrebat de BIHOREANUL dacă obligaţiile angajaţilor se opresc aici şi dacă nu cumva trebuiau să se asigure că în bazin nu mai erau oameni, acesta a declarat doar că salvamarul supraveghează să nu se întâmple vreun accident. El susţine că la ora producerii evenimentului fetiţa nici măcar nu avea ce să caute în bazin şi era nesupravegheată. "Fata n-a fost supravegheată, din declaraţiile oamenilor am înţeles că era cu bunica şi aceasta stătea pe pătură, şi a prins-o vârtejul. Regulamentul spune că atunci când se dă drumul la apă, oamenii trebuie să înceapă să părăsească bazinul. Salvamarul are obligaţia să supravegheze tot ce se întâmplă în bazin. Aşa s-a întâmplat şi ieri (n.r. sâmbătă), când fata a fost prinsă de vârtej. Numai că până când salvamarul şi ceilalţi oameni au sărit să o salveze, din păcate fetiţa a decedat", a mai declarat purtătorul de cuvânt al RAPAS.

În paralel cu ancheta regiei, şi Poliţia Bihor a deschis o anchetă. "Totodată, poliţiştii au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea", a declarat inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Cadavrul micuţei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea autopsiei. Ea nu era singură la părinţi, ci mai avea 3 fraţi.