Tragedie la Suceava, unde un bebeluș în vârstă de doar 6 săptămâni a ajuns duminică după amiază la spital în stop cardio respirator, iar apoi a murit, după ce preotul l-a scufundat în cristelniță, la botez.

Potrivit HotNews.ro, preotul care a oficiat slujba la Biserica „Sf. Constantin și Elena” din cartierul Zamca din municipiul Suceava l-a scufundat pe copil cu totul în cristelniță. Familia bebelușului a povestit la Antena3 că în momentul în care preotul l-a scos din cristelniță copilul nu a mai plâns, nu a tuşit şi nici nu a mai respirat, așa că oamenii au sunat la 112, în vreme ce surse din cadrul Bisericii au afirmat că bebelușul a plâns când a fost scos din cristelniță și că problemele au apărut în momentul în care preotul îl dădea cu mir. 

Cert este că echipajul SMURD chemat să îl salveze pe copil a constatat că acesta era în stop cardio respirator, resuscitându-l. ”A fost intubat, aspirat, avea o grămadă de apă în plămâni”, a precizat, conform sursei citate, medicul care i-a acordat primul ajutor.

Bebelușul a murit în final luni dimineață în jurul orei 6, la secția de terapie intensivă, unde era intubat și ventilat mecanic.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

UPDATE: Preotul nu mai poate sluji

Purtătorul de cuvât al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat că preotul sucevean care a oficiat botezul nu mai poate sluji. 

„Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele”, a spus el conform Hotnews.ro.

„Personal nu am putut vorbi cu părintele, care este într-o stare de deznădejde totală, este un om prăbușit, în acest moment. Este suspendat, firește. El însuși a dorit să se suspende de la slujirea în biserică pe parcursul acestei anchete. Va purta pe umeri această povară. Ce îi spui unui părinte căruia îi moare un copil? Ce cuvinte ai să explici moartea unui inocent?”, a declarat Vasile Bănescu, la Matinalii DigiFM.

UPDATE: Arhiepiscopul Tomisului o ține pe a lui

Patriarhia Română a anunțat, luni, că exista posibilitatea ca preotul să nu îl scufunde complet pe bebeluș în cristelniță, ci doar să îi toarne apă pe creștet, anunță HotNews.ro. Întrebat de un reporter Antena 3 ce părere are despre inițiativa de schimbare a ritualului pentru botez, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, s-a declarat împotrivă.

"Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că...o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic." a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Ar fi înghițit 110 mililitri de apă

Între timp, părinții au oferit presei detalii cutremurătoare de la botez, spunând că își vor căuta dreptatea în instanță.

Tatăl copilului a povestit pentru Monitorul de Suceava că bebelușul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. „Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Pe copil l-a bușit sângele pe nas, l-am pus cu fața în jos, să scoată apa, nu și-a revenit, bătăile inimii erau, dar avea un puls foarte scăzut... Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, a întrebat tatăl îndurerat.

”Vom merge în instanță, pentru ca preotul să fie tras la răspundere. Nu toți preoții practică acest tip de ritual, nu îi bagă pe copii cu totul în apă, mai ales că a mai fost o situație la Iași, acum câțiva ani. Părintele știa că e născut prematur, pe 16 decembrie, a avut mai multe discuții în acest sens cu soția mea, credem că trebuia să își ia unele măsuri”, a mai declarat tatăl pentru Monitorul de Suceava.