Aer tare de munte, răcoros numa’ cât trebuie, păduri cât vezi cu ochii, muzică rock "stinsă" cu muzică folk, poveşti cu prietenii, beri artizanale şi mâncăruri tradiţionale. 

Acesta este meniul unui festival atipic, organizat de un tânăr bihorean în judeţul vecin, mai exact în satul Poiana Horea din munţii Apuseni. Petrecăreţii nu doar că vor asista la concerte date de formaţii ca Nightlosers şi Dirty Shirt, ci vor putea ei înşişi să urce pe scenă... 

"Ce fain o fost la munte!"

În urmă cu patru ani, Tudor Buzle, sau Toderu’, cum îi zic prietenii, a decis să se stabilească în natură, la aer proaspăt, alături de logodnica sa, timişoreanca Dana, pe care a cunoscut-o într-o expediţie cu cortul în Padiş. Au găsit o căsuţă veche, din grinzi, în satul Poiana Horea, din Cluj, situată la 1.100 de metri altitudine. "Ştii momentele alea în care zici: «Ce fain o fost la munte! Nu aş fi vrut să mă duc acasă?». No, noi ne-am mutat în munţi...", povesteşte el. 

Cum amândoi au joburi care le permit să lucreze de la distanţă, online, Tudor şi Dana s-au stabilit fără probleme în mijlocul pădurii, ba chiar i-au invitat şi pe alţii. Cum anume? Au deschis lângă casa lor campingul "Black Sheep Camp". "Vine de la oaia neagră a familiei", spune repede, înainte să fie întrebat, Tudor, obişnuit că numele stârneşte curiozităţi. 

Festival cu prietenii

În aceeaşi poiană, Tudor şi Dana găzduiesc anual festivalul "Beeee, mă!", o denumire în ton cu "oaia neagră", dar totodată şi un îndemn. 

De ce organizează evenimentul? "Nu înseamnă că eşti o persoană retrasă dacă vrei să stai în natură. Nouă ne plac evenimentele şi ne place muzica. E ca un festival între prieteni, aşa ne propunem să şi fie atmosfera", explică tânărul bihorean. 

"Beeeee, mă!" este un festival cu muzică folk-rock în vârf de munte şi, spre deosebire de ieşirile în gaşcă la munte, "aici gaşca e mai mare, muzica e live şi berea e artizanală". Gazdele promit că se va sta toată noaptea la foc de tabără, se va cânta, şi nu doar formaţiile invitate vor urca pe scenă, ci şi, în sesiuni "open stage", orice doritor cu pasiuni muzicale.

Dirty Shirt, cap de afiş

Invitaţii ediţiei 2021, care se va desfăşura în perioada 22-25 iulie, nu-s de ici, de colo. În line up se regăsesc rockerii orădeni din formaţia Fraţii Jdieri, trupa High, tot din Oradea, Picuri de folk, DizGuyz, Ultimu’ Nivel, Foo Fain (tribute band Foo Fighters), Ska-nk, Focul Viu, Nightlosers, precum şi maramureşenii de la Dirty Shirt. Aceştia din urmă cântă "folklore metal" şi au câştigat fani în toată Europa cu reinterpretări ale unor faimoase cântece româneşti precum "Ciocârlia", "Cobzar", "Dulce-i vinu" şi "Săracă inima me", dar şi cu piese proprii, între care una închinată băuturii-simbol a transilvănenilor: "Pălinca". 

"Artiştii îs oameni super faini. Cei de la Dirty Shirt sunt cap de afiş. Noi am făcut un program, dar în ce priveşte conţinutul concertelor le-am lăsat libertate artistică totală", explică Tudor. 

4 zile de festival 

La festival vor putea fi cumpărate beri artizanale de la un producător bihorean (Bers Nova), dar şi mâncăruri "de munte", de la un furnizor din Oradea (Food Box). 

"Beeeee, mă!" sau "Woodstock mioritic", cum îi mai spune Tudor, se află la prima ediţie cu bilete. "Ar fi fost greu să aduc artişti importanţi dacă nu puneam bilete", explică organizatorul. Deşi au la dispoziţie 3 hectare de teren, gazdele au limitat numărul de participanţi la 400, pentru a se asigura că festivalul este aerisit. 

Acestea se găsesc pe site-ul ambilet.ro. Costă 143 lei pentru o zi, respectiv 333 lei pentru toate cele patru zile de festival. În preţ sunt incluse accesul la eveniment, accesul în zona de campare (cu wc-uri şi duşuri), o bere la alegere şi un bogracs. Mai include şi seri cu muzică live şi socializare ca-ntre prieteni, la lumina stelelor şi-a focului de tabără...