Reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Durabilă Bihor şi ai Primăriei municipiului Beiuş au semnat, marţi, un contract pentru construirea unui "centru modern de transfer călători" în oraşul de pe Crişul Negru.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Judeţean Bihor, proiectarea şi construirea viitoarei autogări din Beiuş vor fi realizate de o asociere formată din SC Evalstar SRL şi Biroul Individual de Arhitectură Dărăban Radu-Ioan, contra sumei de 895.582,13 lei la care se adaugă TVA.

"Câştigătorul licitaţiei va avea la dispoziţie 2 luni pentru elaborarea proiectului tehnic şi 5 luni pentru execuţia lucrărilor", a transmis directorul Agenţiei de Dezvoltare Durabilă, Vitályos Barna.

În cadrul "centrului de transfer călători", cum este botezat birocratic proiectul, vor funcţiona birouri de informaţii, săli de aşteptare, grupuri sanitare, peroane, parcări şi vor fi înfiinţate şi spaţii pentru derularea activităţilor comerciale.

"Investiţia este cât se poate de utilă pentru municipiul Beiuş (...). Era necesară din mai multe considerente. În primul rând, Beiuş are peste 4.000 de elevi înscrişi în cele patru unităţi de învăţământ, dintre care două treimi provin din zonele limitrofe. Există câteva unităţi ai căror angajaţi fac naveta spre Beiuş, astfel că se vor crea condiţii moderne pentru transportul acestora. Şi, de asemenea, noul centru de transfer călători va rezolva şi accesul turiştilor spre Arieşeni, Padiş, Chişcău, Meziad, Stâna de Vale, întrucât nu toţi vizitatorii vor avea un mijloc de transport propriu", este citat, în comunicatul CJ Bihor, şi primarul Beiuşului, Petru Mlendea.

Finanţarea proiectării şi construirii autogării din Beiuş este asigurată din fondurile Consiliului Judeţean Bihor prin Agenţia de Dezvoltare Durabilă, iar Pásztor Sándor, preşedintele CJ, afirmă că în curând va fi semnat un contract şi pentru o autogară la Marghita, iar "în perioada următoare se vor definitiva documentaţiile pentru municipiul Salonta şi oraşul Săcueni".