Echipa naţională de baschet feminin junioare sub 18 ani a României a ocupat, în cele din urmă, locul al 12-lea la Campionatul European, Divizia A, încheiat duminică la Oradea.

În meciul pentru locul al 11-lea, elevele antrenorilor Gheorghe Mandache şi Ştefania Borş au întâlnit, la Sala Universităţii, echipa Sloveniei, formaţie pe care a mai întâlnit-o şi în grupa E. Din păcate, la fel ca atunci, şi duminică româncele au pierdut, cu amendamentul că, de data aceasta, echipa tricoloră a avut meciul în mână şi se părea că va câştiga, dar, ultimele 10 minute ale sfertului IV au fost îndeajuns pentru slovene pentru ca să refacă diferenţa de pe tabelă şi chiar să şi răstoarne situaţia şi să-şi apropie victoria.

Cu scorul de 50-47, echipa slovenă s-a impus şi i-a administrat a şaptea înfrângere echipei ţării noastre, din 8 partide disputate. Însă meciul cu Rusia, din prima zi a competiţiei, câştigat de "tricolore", a fost suficient să menţină echipa României în prima divizie valorică a baschetului continental.

În jocul de duminică cu Slovenia, baschetbalistele românce au început bine şi au condus la finele primului sfert cu scorul de 12-11. Diferenţa pe tabela de marcaj în favoarea echipei României s-a mărit însă şi mai mult în următoarele 10 minute, astfel că la pauza mare, elevele antrenorilor Mandache şi Borş conduceau cu 26-21, după ce şi sfertul al II-lea şi l-au adjudecat cu scorul de 14-10. Şi în partea a doua a disputei, în cel de-al III-lea sfert, jocul a continuat de aceaşi manieră, cu avantajul echipei României, care s-a distanţat la 39-32, cu 10 minute înainte de final.

Din păcate, ultimul sfert al jocului a fost de coşmar pentru echipa noastră, care nu s-a mai regăsit, formaţia slovenă revenind admirabil, adjudecându-şi acest interval de timp cu scorul de 18-8 şi obţinând victoria confruntării, la 3 puncte diferenţă, cu 50-47.

După cum ne-a obişnuit, Sonia Ursu a fost din nou cea mai prolifică baschetbalistă din echipa ţării noastre, de această dată cu 20 de puncte la activ. Ea a fost urmată la mare distanţă de Laura Pal, cu 12 puncte, şi de Oana Baluta, cu 6 puncte înscrise.

Din echipa Sloveniei s-au remarcat, în special, R. Abramovic, cu 17 puncte marcate, şi Z. Macura, autoare a 13 puncte.

Dacă echipa României a ocupat locul XII, Campionatul European, Divizia A, Under 18, la baschet feminin de la Oradea a fost câştigat, în schimb, de echipa Belgiei, învingătoare, surprinzător, în finală, în faţa Franţei, cu scorul de 77-49.

După un prim sfert echilibrat, încheiat la egalitate, 18-18, în sfertul al II-lea, dar mai ales în cel de-al III-lea, franţuzoaicele au fost de nerecunoscut, în timp ce jucătoarele belgiene zburdau pur şi simpul sub panou, impunându-se în aceste două sferturi cu scorurile de 21-9 şi 23-5.

În ultimele 10 minute, echipa Franţei s-a mai trezit, dar a fost prea târziu, fiindcă a reuşit să marcheze doar 15 puncte, în timp ce Belgia a înscris 13 şi cu scorul general, de 77-49, a obţinut mult râvinta victorie şi, implicit, a intrat în posesia trofeului.

Astfel, câştigătoarea competiţiei de la Oradea, derulată pe parcursul a 10 zile, în perioada 10-14 august, la Arena "Antonio Alexe" şi Sala Universităţii, este echipa Belgiei. În posesia medaliilor de argint a intrat formaţia Franţei, iar pe treapta a III-a s-a situat Spania (în finala mică, Spania a întrecut duminică Suedia, cu 85-69).

Echipa României a încheiat totuşi pe un onorant loc 12, în timp ce formaţiile care au retrogradat în Divizia B a Campionatului European sunt reprezentativele Ucrainei şi Lituaniei.


Alte jocuri disputate duminică, în ultima zi de competiţie:

Pentru locurile 5-6: Olanda - Polonia 80-62
Pentru locurile 7-8: Turcia - Serbia 47-42
Pentru locurile 9-10: Cehia - Italia 59-54
Pentru locurile 13-16: Rusia - Lituania 57-52 şi Slovacia - Ucraina 62-52.