Primăvara a întârziat să-şi facă apariţia în întreaga Europă Centrală şi de Est, anomalia luând berzele, peste tot, prin surprindere. Păsările au ajuns deja în nord-estul Bulgariei, dar vremea deosebit de rece le-a încurcat planurile.

Mai mulţi bulgari au găsit la margini de sate berze îngheţate şi, pentru a le ajuta să supravieţuiască, le-au luat la ei acasă.

"Am găsit cinci berze îngheţate lângă drumul care ducea spre sat. Le-am luat acasă, am aprins aragazul şi le-am hrănit cu peşte", a declarat Safet Halil, un localnic din Zaritsa, citat de Agerpres.

La fel ca el au făcut şi alţii, astfel că în doar trei zile s-a aflat despre găzduirea în casele şi anexele oamenilor a peste 40 de exemplare.

Specialiştii spun că aripile berzelor au îngheţat pur şi simplu, astfel că păsările nu au mai putut zbura şi nu şi-au putut căuta singure un adăpost. Bulgaria este o ţară tot mai îndrăgită de aceste păsări: conform specialiştilor, în 2016, aici au cuibărit 6.000 de berze, cu 1.000 mai multe decât în urmă cu un deceniu.