Mai mulți elevi din Bihor au avut ocazia să afle ce înseamnă să pedalezi pe bicicletă după ce ai consumat droguri sau alcool, folosind un simulator anume creat de o echipă internațională de studenți.

Din acest proiect a făcut parte și Asociația Tinerii și Studenții din Partium, un ONG din Oradea, ai cărui membri au plimbat bicicleta dotată cu sisteme de realitate virtuală pe la mai multe școli din județ.

„Este o bicicletă cotidiană, dar pentru care partenerii noștri din Belgia și Olanda au pregătit partea de hardware și software, adică un simulator care să ajute elevii să vadă că nu pot să conducă sub influența alcoolului sau a diferitelor substanțe de droguri”, a explicat pentru BIHOREANUL reprezentantul asociației, David Kozma.

Cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală, biciclistul a testat efectele resimțite după consumul de substanțe interzise sau de alcool, dându-și seama cât de greu este să-și păstreze echilibrul ori să fie atent la traficul rutier. În tot acest timp, bicicleta a rămas pe loc, utilizatorul doar simulând deplasarea.

Creată în cadrul unui proiect Erasmus+ intitulat „D.A.R.E - Reducerea consumului de droguri și alcool: conectarea cu tinerii” și în care au participat parteneri din șapte țări (România, Belgia, Țările de Jos, Bulgaria, Argentina, Chile și Ecuador), bicicleta este menită să educe tinerii privind siguranța în trafic și să-i determine să nu consume alcool sau substanțe psihotrope.


O parte din membrii echipei care a implementat acest proiect în cele șapte țări partenere

Demarat în 2019, dar întrerupt de pandemia de Covid-19, proiectul a cuprins și testarea bicicletei în școli din toate țările partenere. Potrivit lui Kozma, în Bihor, bicicleta cu simulator a ajuns în mai multe școli din Oradea și din mediul rural. „Am fost în universitate (n.r. Partium), în licee, și în școli de la sate, dar din păcate elevii au trebuit să aștepte destul de mult, din cauza pandemiei de Covid”, a mai spus tânărul.

Datorită succesului avut, consorțiul dorește să continue educația preventivă în școli, universități, evenimente frecventate de tineri, festivaluri sau în alte locuri în care numărul tinerilor care consumă alcool și droguri este mare.

„Momentan, bicicleta este în Olanda, pentru că primim un nou software cu care le vom arăta tinerilor că nu pot să conducă pe bicicletă, dacă tastează pe telefon. Vor avea un telefon virtual pe care vor tasta mesaje și vor vedea că și dacă merg doar 10 metri este periculos”, a mai spus David Kozma.

Deocamdată, tinerii nu știu când bicicleta va reveni la Oradea, dar au promis că vor anunța acest lucru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!