Regia de Transport Local Oradea a organizat miercuri o cursă inedită pentru oraş: din două puncte fixe ale oraşului, Piaţa Rogerius şi sediul OTL de pe strada Atelierelor, au pornit deodată trei tipuri de mijloace de transport, adică maşină, bicicletă şi tramvai. Totul cu scopul de a afla care este cea mai rapidă variantă de deplasare.

Bineînţeles, o condiţie dinainte stabilită a fost că fiecare concurent, atât poliţiştii care au condus maşini de Poliţie, cât şi bicicliştii şi vatmanii respectă toate prevederile legale din trafic. "Vom circula legal şi precaut, aşa cum trebuie orice şofer să o facă", a spus poliţistul Florin Capriş, cel care a condus o maşină din Rogerius spre centru. Totodată, fiecare concurent a putut să-şi aleagă drumul preferat.

De pe traseul ce a pornit de la Piaţa Rogerius, la "finish" au ajuns primii bicicliştii, care au avut avantajul că din Decebal au putut să o ia pe malul Crişului, unde există şi o pistă de biciclete. Pe locul doi a ajuns maşina Poliţiei, iar pe trei cei care au ales tramvaiul.

Pe traseul ce a pornit de la sediul OTL pe primul loc a ieşit, însă, maşina condusă de o jurnalistă, în timp ce pe locul doi au fost bicicliştii, iar pe trei maşina Poliţiei. Din nou, ultimii au ajuns cei care au ales tramvaiul. Totuşi, aceştia au avut şi un dezavantaj, întrucât au avut de mers şi pe jos circa 500 de metri.

"Ştiu că e foarte greu de circulat în Oradea. Lucrările sunt un rău necesar, dar totuşi, am dovedit că se poate circula civilizat", a spus şeful OTL, Csuzi Istvan. Directorul a mai precizat că deşi mijlocul de transport în comun a ieşit pe ultimul loc, ar trebui preferat de orădeni în faţa autoturismelor, întrucât Oradea merită un aer mai curat.

De asemenea, şeful Poliţiei bihorene, Adrian Bucur, a declarat că Poliţia va susţine întotdeauna mijloacele de transport care ajută la decongestionarea traficului. "Oamenii trebuie să înţeleagă că există alternative", a spus Bucur.

Evenimentul organizat de OTL s-a înscris în Săptămâna Mobilităţii Europene, în al cărei calendar mai este notat un tur al oraşului cu bicicleta, ce va avea loc miercuri de la ora 18. Startul se va da în Parcul Magnoliei.