Persoanele care renunţă la mersul cu maşina sau cu mijloacele de transport în comun în favoarea pedalatului pe bicicletă au riscuri de a se îmbolnăvi de cancer şi boli cardiace reduse cu 45%. Zece cercetători britanici au ajuns la această concluzie după cinci ani în care au monitorizat modul în care merg la muncă peste 260.000 de persoane.

Practic, ei i-au comparat pe cei care au un mod activ de deplasare (pe jos, cu bicicleta sau folosind o combinaţie între ele) cu cei non-activi, care preferă maşina, metroul ori autobuzul. La începutul cercetării, participanţii aveau în medie 53 de ani. În perioada post-cercetare, au murit 2.430 persoane, dintre care 496 din cauza afecţiunilor cardiovasculare, iar 1.126 din pricina cancerului.

Corelând aceste informaţii cu preferinţele de deplasare, cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de apariţie al cancerului este cu aproape jumătate mai mic în cazul bicicliştilor care pedalează săptămânal cel puţin 48 kilometri, iar persoanele care au mers pe jos şi-au redus şi ele riscul de a dezvolta boli de inimă, însă numai cele care au făcut săptămânal cel puţin 9 kilometri.