X-terra Sport Bihor în parteneriat cu Asociaţia Pro Bikers Oradea şi Asociaţia Română de Hemofilie au organizat, weekend-ul trecut, la Băile 1 Mai, ediţia a doua a concursului de ciclism "Ironbike Oradea". Ediţia de anul acesta a fost dedicată bolnavilor de hemofilie, având ca scop sensibilizarea autorităţilor cu privire la situaţia acestora.

Deşi la început se programaseră două curse, una de 240 de kilometri şi cealaltă de 135, doar cea scurtă a fost finalizată, prima fiind întreruptă la kilometrul 109 din cauza ploii. Cu toate acestea, la eveniment au participat 109 ciclişti, dintre care 37 la cursa de 135 de kilometri şi 72 la cea de 240 de kilometri.

Cursele s-au desfăşurat pe traseul Băile 1 Mai - Stâna de Vale - Vârful Poieni - Valea Drăganului şi retur, cea de 135 de kilometri făcând o buclă mai mică pe la Runcuri, în munţii Pădurea Craiului.

La eveniment a participat şi Eduard Aştilean, din Sfântul Gheorghe, un ciclist ce are în palmares mai multe premii naţionale, care a ales să susţină ideea Asociaţiei Romane de Hemofilie, purtând pe parcursul concursului un tricou cu mesaj sugestiv: "Treatment for all and Help for hemophilia".

"Am avut mai multe echipe din Bucureşti, Constanţa şi chiar din Ungaria. Din păcate, nu şi un sponsor principal şi premii de dat. Cu toate acestea, la concurs au participat 109 ciclişti după ce, la prima ediţie, de anul trecut au participat doar 66", a declarat pentru BIHOREANUL, Bereczki Tibor, care susţine că este important ca oamenii să înţeleagă şi să sprijine bolnavii de hemofilie pentru a primi tratament egal cu al altor bolnavi din partea Ministerului Sănătăţii.

Hemofilia este o boală extrem de gravă, moştenită genetic, care se manifestă doar la băieţi, datorită căreia sângele nu se coagulează aşa cum ar fi normal, activităţile bolnavilor (şcoală, serviciu, hobby-uri) fiind limitate datorită pericolului de a sângera.

Spre deosebire de alţi bolnavi, statul român nu le asigură medicamente hemofililor.