Un bărbat din comuna bihoreană Diosig a încasat o condamnare de 2 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendare, după ce în vara anului trecut a furat doi câini de pe terenul unei persoane fizice, iar pe unul dintre ei l-a omorât.

Criminalul a încercat să-și ascundă fapta, aruncând cadavrul de câine pe un drum național, ca să pară că animalul a fost lovit de mașini.

Faptele s-au întâmplat în vara anului 2022, când bărbatul, pe numele lui Szabo Ștefan, a furat doi ciobănești mioritici de pe terenul unei femei din satul Ianca, comuna Diosig. Femeia ținea câinii pe un teren împrejmuit, unde avea și niște utilaje, cu scopul ca patrupedele să păzească locul. Când câinii au dispărut, ea a reclamat fapta Poliției Bihor, care a demarat o anchetă prin Biroul pentru Protecția Animalelor.

Oamenii legii au descoperit apoi cum s-au întâmplat lucrurile: Szabo a furat cei doi câini, dar unul dintre ei a reușit să scape. Al doilea câine a fost lovit în cap de bărbat, cu un obiect contondent, iar apoi aruncat în curtea hoțului, din Ianca.

Când și-a dat seama că animalul a murit, Szabo a încercat să-și ascundă vinovăția, așa că a aruncat câinele pe marginea drumului național 19, care traversează satul Ianca, astfel încât să pară că animalul a murit lovit de TIR-uri și mașini.

Polițiștii au depistat însă adevărata cauză care a dus la moartea ciobănescului, iar în noiembrie anul trecut l-au trimis în judecată pe bărbat, acuzându-l de furt calificat și uciderea animalului, cu intenție și fără drept.

Pe 26 aprilie anul curent, Judecătoria Oradea a pronunțat sentința în acest dosar, condamnându-l pe bărbat la un an de închisoare pentru furtul câinilor și alți doi ani pentru uciderea unuia dintre ei. Pedeapsa a fost contopită la 2 ani și 4 luni de închisoare, și executarea ei a fost suspendată pentru o perioadă de 3 ani. Altfel spus, bărbatul nu merge la închisoare decât dacă, în următorii ani, va comite alte infracțiuni. Sentința nu este definitivă.

La începutul lunii aprilie, aceeași instanță i-a condamnat și pe alți doi bihoreni, într-un alt caz de ucidere a unui animal. Un câine din rasa rottweiller a fost spânzurat în pădurea din Sâniob, de un bărbat din comună, care primise animalul de la proprietarul acestuia, tot un localnic. În timp ce bihoreanul care a spânzurat animalul a încasat o amendă penală, proprietarul a fost condamnat la 6 luni de închisoare, cu amânarea pedepsei pe o perioadă de doi ani, pe motiv că, în timpul anchetei, i-a mințit pe polițiști, spunând că nu știe ce s-a întâmplat cu câinele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!