Un bihorean în vârstă de 35 de ani se află internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" din Bucureşti, infectat cu malarie, după o vacanţă petrecută în Zanzibar. 

Potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, bărbatul a călătorit în ţara africană cu soţia, iar după ce s-au întors în ţară s-a simţit rău, însă a stat acasă o săptămână până să se fi prezentat la spital. 

"Este vorba despre un bărbat în vârstă de 35 de ani din Beiuş care a fost în vacanţă în Zanzibar cu soţia. După ce s-a întors din concediu, a stat acasă şapte zile, iar duminică s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în stare gravă. Luni a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş", a declarat marţi, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Soţia acestuia nu este infectată cu malarie, a mai precizat șefa DSP Bihor.

Conform dr. Rahotă, motivul pentru care bărbatul a fost transferat la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti este că "în Oradea nu funcţionează o secţie de tratare a bolilor infecţioase tropicale".

Sursele BIHOREANULUI spun că înainte de a fi transferat la Bucureşti, beiușeanul fusese internat în stare gravă în Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă din clădirea de pe strada Coposu.

La momentul publicării acestei ştiri, nu se cunosc mai multe detalii despre starea actuală a pacientului, însă sursele ziarului spun că ar fi în continuare în stare gravă.

Pe de altă parte, site-ul Digi24.ro precizează marţi că 4 cazuri de malarie severă au fost înregistrate în România, la români care au călătorit recent în Zanzibar. Dintre aceştia, doi pacienţi au fost externaţi, însă ceilalţi se află în continuare în spital. Starea unuia este gravă şi se află internat la terapie intensivă.

Cei patru au călătorit recent în Zanzibar, iar Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş a aflat de la aceştia, conform aceleiaşi surse, că cei de la agenţia de turism de unde şi-au achiziţionat sejururile în Zanzibar ar fi susţinut că nu este nevoie să ia medicamente anti-malarie.

Florescu recomandă consultarea unui medic infecţionist sau epidemiolog înainte de o astfel de călătorie şi prezentarea imediată la medic la revenirea în ţară în caz de simptome de malarie.

Malaria este o boală infecţioasă cauzată de parazitul Plasmodium, transmis prin înţepăturile de ţânţar. Neglijată, malaria poate provoca complicaţii grave, inclusiv convulsii, leziuni cerebrale, dificultăţi respiratorii, insuficienţă de organ şi deces. Originară în Africa, boala este întâlnită în ţările cu climă tropicală şi subtropicală, afectând peste 100 de ţări, cu o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor în ultimii ani, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!