Fundaţia Comunitară a organizat, sâmbătă, la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu", ediţia a treia a maratonului de înot Swimathon Oradea, în cadrul căruia au fost înscrise 15 proiecte umanitare, educaţionale şi culturale.

În total, 244 de înotători au sărit în apă pentru a-i îndemna pe orădeni să le susţină şi ei. Cauza care a adunat cei mai mulţi înotători a fost "Recuperare medicală pentru copii cu afecţiuni neuromotorii", a Fundaţiei Mihai Neşu, care urmează să deschisă în Oradea un centru cu astfel de servicii. De altfel, Mihai Neşu s-a aflat şi el, sâmbătă, la Bazinul Olimpic pentru a-i încuraja.

Anul acesta, BIHOREANUL s-a decis să sprijine şi el una dintre cauze, atât prin promovare, cât şi financiar. Este vorba despre "Amenajarea unui loc de joacă pentru preşcolari" la Liceul Greco-Catolic din Oradea, iniţiatorii având nevoie de circa 2.300 euro pentru a pune proiectul în practică.

Pe lângă faptul că a donat 1.000 lei cauzei, BIHOREANUL a fost reprezentat şi în bazin, prin directorul Mircea Chirilă. Echipa Best, din care au mai făcut parte şi alţi şapte susţinători ai cauzei, inclusiv câţiva adolescenţi care fac înot de performanţă, a reuşit să parcurgă nu mai puţin de 60 de lungimi de bazin, terminând tura din care au făcut parte pe locul la doilea, după o altă echipă care a reuşit să adune 67 de lungimi.

În plus, la apelul BIHOREANULUI, alte trei companii din judeţ s-au decis să se alăture, cu generozitate, acestui proiect. Este vorba de firmele Dumexim, Prima Casa şi Constructorul Sălard, care donează fiecare câte 1.000 lei pentru amenajarea unui loc de joacă pentru "grădinari" la Liceul Greco-Catolic.

Sâmbătă, cei aproape 250 de înotători au fost susţinuţi din tribune de mici galerii, unele extrem de bine organizate, cu tricouri, steguleţe şi fluiere, precum şi de unii dintre beneficiarii Swimathonului din acest an.

Potrivit organizatorilor, până sâmbătă, firmele şi companiile orădene donaseră deja circa 7.500 euro pentru cele 15 proiecte înscrise la maraton. De asemenea, la intrarea în Bazinul Olimpic orădenii au putut şi ei contribui pentru cauza preferată. Estimativ, aceştia au scos din buzunare peste 10.000 de lei.

Pe de altă parte, spre finalul evenimentului, în bazin au sărit mai mulţi înotători, nu pentru a strânge bani, ci pentru a promova referendumul de unire a Oradiei cu Sînmartinul, care va avea loc pe 14 iunie. Din echipa referendumului au făcut parte, între alţii, consilierii locali Cristian Puşcaş şi Sebastian Lascu, precum şi preşedintele CSM Oradea, Florin Birta.