Portalul de ştiri eBihoreanul.ro a devenit, de câteva zile, ţinta unui atac de tip DDoS de mari proporţii, având în spate grupări de criminalitate cibernetică, ce a blocat încărcarea site-ului, motiv pentru care conţinutul a fost, periodic, indisponibil.

"Ne cerem scuze cititorilor pentru această situaţie neplăcută. Vrem să-i asigurăm că, împreună cu programatorii şi partenerii noştri, depunem toate eforturile pentru a ţine site-ul funcţional, fapt pentru care le cerem răbdare atunci când accesează ştirile. Nu este vorba despre scurgeri de informaţii, nici de viruşi, nici de probleme de hosting, ci de un atac de tip DDoS, ce şi-a propus să inactiveze site-ul, care să nu mai poată afişa conţinutul. De aici şi concluzia că are în spate forţe interesate de reducerea noastră la tăcere", a declarat redactorul-şef Florin Ciucaş.

"Indiferent cine se află în spatele atacului, jurnaliştii de la BIHOREANUL îşi vor face, însă, treaba cu aceeaşi rigurozitate şi dedicaţie. Le mulţumim tuturor celor care, simţind că o instituţie reprezentativă a presei este în pericol, au fost alături de noi şi şi-au pus la bătaie resursele şi know-how-ul pentru a ne ajuta în această confruntare, semn că avem nu doar duşmani, ci şi mulţi prieteni", a mai spus reprezentantul ziarului.

Atacul a fost lansat duminică şi continua, încă, miercuri după amiază. El se află şi în atenţia instituţiilor abilitate în gestionarea unor asemenea situaţii, după cum au precizat responsabilii ziarului.

Spre deosebire de alte atacuri, cele de tip DDoS nu au ca scop accesarea informaţiilor confidenţiale sau de compromitere a datelor, ci urmăresc restricţionarea accesului la un site, prin supraîncărcarea acestuia cu trafic artificial, simultan, din foarte multe surse, care îşi ascund identitatea. Practic, atacatorii "bombardează" artificial sistemul victimei cu cereri de servicii sau trafic enorme pe unitate de timp, pentru a "sufoca" reţeaua, atfel că site-ul devine indisponibil utilizatorilor legitimi.

Atacul DDoS ce vizează BIHOREANUL se suprapune peste un alt incident, care a afectat site-uri mari din întreaga lume (inclusiv site-uri guvernamentale, sau ale unor portaluri de ştiri precum New York Times, BBC sau The Guardian), după ce un furnizor din reţeaua de distribuţie (CDN) a întâmpinat o problemă generată oficial de "o eroare de configurare". Astfel, utilizatorii de internet nu au putut accesa conţinut şi servicii dependent de aceste reţele.

Din acest motiv, există posibilitatea ca, în următoarea perioadă, şi utilizatorii site-ului eBihoreanul.ro să aibă probleme la accesarea fotografiilor care însoţesc articolele.

De asemenea, este posibil ca cititorii BIHOREANULUI din unele ţări folosite ca "rampe" pentru lansarea atacurilor să nu poată accesa, pentru o vreme, portalul nostru, din motive de securitate.

"Rămâneţi alături de BIHOREANUL, aşadar. Ne veţi putea citi în continuare, chiar dacă nu din primul click şi nu din prima secundă. Vă mulţumim pentru înţelegere!", mai transmite redacţia.