Ne-am schimbat "faţa", acum e timpul să facem "curăţenie". Ca reacţie la abuzurile unor comentatori care nu contenesc cu înjurăturile, mesajele propagandistice repetate şi postările în afara subiectelor, BIHOREANUL a decis să limiteze accesul acestora pe portal. De acum înainte, vor putea comenta pe site doar cei care au un cont de utilizator!

Este un semn de minim respect faţă de ceilalţi cititori şi faţă de ziar, dar şi o dovadă de civilitate şi bun simţ, fără de care dialogul nu poate să existe. În plus, e şi o cerinţă aproape obligatorie prin prisma tot mai deselor aprecieri ale instanţelor judecătoreşti, potrivit cărora conţinutul comentariilor online poate antrena şi responsabilitatea celui care le găzduieşte.

În contextul în care campania electorală e în floare, iar o serie de "postaci" asaltează ziarul şi pe ceilalţi cititori cu injurii, atacuri la persoană, false informaţii, precum şi cu avalanşe de comentarii care nu au nicio legătură cu subiectele articolelor, mulţi mimând identităţi diferite deşi e vorba de una şi aceeaşi persoană, de acum înainte cei care doresc să comenteze pe site o vor putea face doar dacă se înscriu în prealabil ca membri ai "comunităţii eBihoreanul.ro" şi numai de pe contul de utilizator!

Cerinţele sunt minime. Tot ce trebuie să facă orice utilizator este să îşi creeze un cont folosind o adresă de email validă şi un nickname, care va apărea public în dreptul comentariilor lăsate pe site. Înscrierea se face accesând secţiunea "Membri - Cont nou", din partea dreapta-sus a site-ului, iar doritorul trebuie doar să deţină o adresă de mail validă, pe care, după completarea formularului cu datele de contact, va primi un link pentru a-şi valida contul.

La fel ca până acum, vor fi cenzurate/şterse postările care conţin limbaj licenţios, injurii, atacuri la persoană, comentariile repetitive sau comentariile care nu au o minimă legătură cu subiectul. Acestea nu fac decât să deturneze atenţia de la subiectul articolului, creează de multe ori curente de opinii false şi se dovedesc greu de moderat. În consecinţă, asumarea unei unice identităţi (fie ea şi prin pseudonim) este o probă a dorinţei de a dialoga cu adevărat.

Adresa de email înregistrată de user va fi folosită şi ca mijloc de comunicare de moderatori; prin intermediul ei utilizatori vor fi atenţionaţi cu privire la eventualele abuzuri şi la măsurile ce pot fi luate la adresa lor (suspendarea temporară a dreptului de a posta comentarii sau chiar ştergerea userului). Vă rugăm să acordaţi atenţie numelui de utilizator pe care îl alegeţi, deoarece acesta va apărea public pe site în dreptul numelui autorului comentariului. Userii cu nume indecente vor fi şterşi.

Vechile conturi de useri - până în prezent sunt peste 600 - rămân valabile. Dacă aveţi unul, verificaţi-l, iar dacă aţi uitat cumva numele sau parolele, faceţi-vă unul nou, fiindcă e extrem de simplu. Deoarece s-ar putea ca unele pseudonime să fie deja luate, vă rugăm să aveţi răbdare şi să vă alegeţi un altul care vă caracterizează.

Este la latitudinea dvs. să comentaţi sub numele real (ceea ce ar fi, totuşi, de apreciat) sau sub un pseudonim. Oricum, anonimitatea este în continuare garantată. Nici adresele de email, nici IP-urile nu vor fi dezvăluite, cu o singură excepţie: dacă acestea sunt cerute de autorităţile statului, în cadrul unor proceduri legale avizate de un magistrat.

Vom face astfel încât accesul la comunicare să fie cât mai facil şi direct, iar libertatea de expresie maximă, fiindcă noi înşine, ca jurnalişti, trăim de pe seama ei. Odată intrat în contul propriu, de pildă, fiecare user va putea vedea lista articolelor la care a comentat, pe cele la care s-a abonat pentru a fi notificat cu privire la apariţia de comentarii noi, şi îşi va putea modifica parola. Sesiunea de lucru (perioada în care userul rămâne logat, dacă nu iese singur din cont) va fi îndelungată (de ordinul zilelor), astfel că nu va fi nevoie să vă autentificaţi ori de câte doriţi să postaţi vreun comentariu.

Mai mult decât atât, cititorii care decid să devină useri pe eBihoreanul.ro vor avea numai de câştigat. Pe viitor, aceştia vor beneficia de surprize din partea ziarului, de anunţuri cu privire la apariţia unor subiecte de interes, se vor putea înscrie în concursuri special create pentru ei şi chiar vor ajunge să aibă acces la conţinut jurnalistic dedicat lor.

De altfel, primul concurs va fi lansat în zilele următoare, având ca premiu o super-tabletă cu tastatură. Aşa că fiţi cu ochii pe noi!