O operaţiune nemaivăzută s-a desfăşurat, marţea trecută, în Centrul Oradiei. Noua statuie a Regelui Ferdinand, ce urmează să fie dezvelită joi, 23 mai, a sosit cu un transport special, demontată pe bucăţi, şi a fost descărcată în faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pentru a fi asamblată.

În paralel, soclul pe care trona Mihai Viteazul a fost eliberat, statuia voievodului fiind coborâtă pe un trailer şi dusă la un depozit, urmând să fie restaurată şi reamplasată în viitoarea piaţă ce va purta numele personajului istoric, în faţa catedralei ortodoxe. "Trădători de neam şi ţară!", a fost mesajul adresat edililor de câţiva foşti militari, membri ai Asociaţiei Mihai Viteazul, cea care a finanţat realizarea statuii "extrase".

"Ne apărăm proprietatea"

Deşi operaţiunile s-au făcut cu grijă şi cu decenţă, rezerviştii s-au arătat inflexibili, refuzând orice explicaţii furnizate de viceprimarul Florin Birta, fie ele de ordin legal sau istoric. De altfel, asociaţia a atacat şi în instanţă hotărârea Consiliului Local prin care s-a decis strămutarea statuii Viteazului.

Secretarul asociaţiei, col (r) Constantin Moşincat, le-a spus jurnaliştilor că, pentru a face această mutare, Primăria "trebuie să aibă acordul poprietarului". "Eu, împreună cu asociaţia pe care o reprezint, suntem proprietari ai acestei statui. Ne apărăm proprietatea. Noi am pus banii pentru ca această lucrare să fie aşezată în Piaţa Unirii şi nu în altă parte", a declarat acesta.

Foştii militari şi-au exprimat, de altfel, îndoiala că administraţia locală va restaura şi va pune în valoare statuia, amintind de cea a lui Emanuil Gojdu, abandonată, şi de fostul monument al Independenţei, dispărut bucată cu bucată.

"O neasemuită poezie tragică"

Viceprimarul Florin Birta le-a garantat protestatarilor că Primăria va avea grijă de statuie şi a promis că viitorul amplasament va fi unul de excepţie, mult mai potrivit. Degeaba. "Dumneata eşti român? Ungurii i-au tăiat capul lui Mihai Viteazul, uită-te la ei acum cum râd cei care vor să-l dea jos de pe soclu", i-a aruncat un bărbat lui Birta, cu trimitere la câţiva nevinovaţi muncitori de etnie maghiară. Apoi, pentru că vicele a refuzat să discute în asemenea termeni, l-a şi înjurat, fapt pentru care jandarmii l-au luat deoparte.

În piaţă a sosit şi generalul (r) Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, tot într-un limbaj dur, şi-a exprimat protestul cu privire la scoaterea voievodului "din pământul românesc". "E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o face acest idiot", a strigat Bartoş, aflat într-o stare euforică, cu trimitere la primarul Bolojan.

În ciuda vociferărilor, statuia lui Mihai Viteazul a fost coborâtă cu grijă de echipele de muncitori, care au folosit utilaje de la firma orădeană Deme Macarale, şi a fost aşezată pe o platformă auto, după ce a fost culcat într-o parte, pe stative de lemn, astfel încât să nu fie deteriorată.

Fake news

Dacă evenimentul a stârnit reacţii negative minore în plan local, pe fondul campaniei electorale tot mai violente, mai mulţi adversari ai administraţiei liberale au politizat demersurile acesteia, lansând declaraţii care de care mai sforăitoare în presa centrală. În corul "iubitorilor de neam şi ţară" s-au înscris politicieni PSD-işti ca Olguţa Vasilescu ("Să nu mai acuzăm străinii... Mi se pare o gravă eroare a autorităţilor locale care au decis să mute statuia primului întregitor al ţării pentru a face loc celui de-al doilea!") sau Şerban Nicolae ("Scuzele, explicaţiile, justificările, toate sunt la fel de mizerabile. O mare ruşine. În pădurile ţării încă mai cresc cozi de topor").

În ecuaţie şi-au făcut simţită apariţia şi site-urile de tip fake news, gen Sputnik.md, care a titrat că "în ultimele 24 de ore, România a fost revoltată de imaginea statuii lui Mihai Viteazul culcată pe caldarâm, după ce a fost dată jos de pe soclul din Piaţa Unirii, din Oradea", astfel că ministrul Culturii Daniel Breaz a fost somat să se explice, fiindcă "a tăcut mâlc, în ciuda revoltei publice de amploare" şi să aibă "o reacţie şi o asumare a responsabilităţii!".

Punct la gargară

Ceea ce s-a întâmplat. Ministerul Culturii a confirmat joi, oficial, că mutarea statuii lui Mihai Viteazul a fost perfect legală. Potrivit comunicatului, strămutarea  a avut atât avizele Ministerului şi Direcţiei de Cultură, cât şi acordul scris al moştenitorilor sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, autorii statuii.

Mai mult, Ministerul precizează că statuia lui Ferdinand a fost reperul central al ansamblului Duiliu Marcu: "Având în vedere faptul că se conservă in situ o parte din elementele componente ale amenajării concepute de arh. Duiliu Marcu, reamplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piaţa Unirii din Oradea se înscrie într-un demers de restituire a semnificaţiilor culturale, dar şi a coerenţei formale a pieţei". Pe scurt, Ferdinand s-a întors acolo unde îi era locul, iar Mihai va fi pus unde îi e locul. Iar restul e gargară...