Debarcarea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului i-a costat pe PSD-işti, care au pierdut, luni seară, cea de-a doua funcţie în stat după preşedintele României. Senatorii l-au votat ca şef al acestei camere pe PDL-istul Vasile Blaga, susţinut atât de PDL, cât şi de UDMR şi UNPR.

Potrivit rezultatului oficial al votului pentru alegerea noului preşedinte al Senatului, 134 de senatori, din totalul de 137, şi-au exprimat opţiunea. Din cele 134 de voturi, au fost 132 valabil exprimate, două voturi fiind nule.

Vasile Blaga a câştigat preşedinţia Senatului cu 69 de voturi pentru şi 63 împotrivă, în vreme ce Titus Corlăţean, candidatul USL, a ieşit pe locul al doilea, întrunind 63 voturi pentru şi 69 împotrivă.

Într-un scurt discurs, Blaga le-a mulţumit tuturor celor care l-au votat, şi chiar lui Mircea Geoană, pentru efortul depus la conducerea Senatului, iar după şedinţă, a plecat spre Palatul Cotroceni, însoţit de alţi lideri PDL, pentru o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu.

După anunţarea rezultatului oficial al votului, PSD a anunţat că va ataca decizia la Curtea Constituţională, cu argumentul că acest post îi revine pe toată durata actualei legislaturi.

Partidele din USL susţin la unison că, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale din 2005, PSD este singurul îndreptăţit să aibă candidat la şefia Senatului, dar opoziţia nu a avut suficiente voturi pentru a-şi impune punctul de vedere.

Înainte de vot, Geoană a rostit un discurs prin care a marcat sfârşitul mandatului, iar înainte de vot a părăsit sala. În ce priveşte rezultatul alegerilor, fostul preşedinte al Senatului a declarat că pierderea din partea PSD a celei de-a doua funcţii în stat "e o înfrângere ruşinoasă".

"Ultima redută a fost azi cedată practic fără luptă şi cu un rezultat anunţat", a spus Geoană, punctând că, prin alegerea lui Blaga la şefia Senatului, puterea şi PDL s-au întărit. Geoană a mai spus că de acum înainte, orice încercare a opoziţiei la Senat este sortită eşecului, inclusiv un eventual demers de suspendare a şefului statului. El a mai spus că rezultatul de luni de la Senat reprezintă "începutul sfârşitului" pentru Victor Ponta şi Crin Antonescu.

După cum se ştie, imediat după înlăturarea din funcţie a lui Geoană, până luni, funcţia de preşedinte interimar al Senatului a fost ocupată de un alt bihorean, fostul preşedinte al organizaţiei judeţene a PLD, Petru Filip.

"Deocamdată fac o înlocuire. Biroul meu rămâne cel de vicepreşedinte", declara Petru Filip, care, la întrebările jurnaliştilor, a recunoscut că ar fi tentat să ocupe această funcţie. "Ai fi fariseu să nu spui ca om politic că nu ţi-ai dori să fii într-o funcţie reprezentativă. Fără discuţie! Dar e o decizie politică, pe care alţii o iau. O privesc ca pe o realitate, pe care trebuie să o iei ca atare", a spus Filip.