Premierul Dacian Cioloş a semnat joi trei numiri de secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Printre acestea se numără şi cea a bihoreanului Viorel Traian Lascu, fondator şi fost preşedinte al Federaţiei de Speologie.

"Cel mai probabil, voi răspunde de ariile protejate", a declarat Lascu, vineri, pentru BIHOREANUL.

Alături de Lascu, Cioloş i-a mai numit secretari de stat în Ministerul Mediului pe Corina Lupu şi Erika Stanciu. În acelaşi timp, Cioloş a eliberat-o din această funcţie pe Anne-Rose-Marie Jugănaru.

Lascu a mai lucrat în Ministerul Mediului în perioada 2013-2014, în calitate de consilier al ministrului Mediului de atunci, Lucia Varga.

Specialist în aeronautică, el a renunţat la acest domeniu în 1993, când, pasionat de speologie şi viaţa subterană a peşterilor, a înfiinţat federaţia română de profil, independentă guvernamental, pe care a şi condus-o până în 2012.

Viorel Lascu este specialist şi în restaurarea caselor vechi, fiind cel care a recondiţionat Muzeul Românesc din Salonta, dar şi nouă case din satul bihorean Roşia. De altfel, în cătunul Runcuri (comuna Roşia), Lascu a fondat complexul Traditional Casa, unde orice turist poate dormi şi vieţui în condiţiile pe care le-au avut bunicii şi străbunicii noştri. 

Tot de numele lui se leagă şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, un ONG cu program ecologist pe care Lascu l-a consolidat şi l-a condus până în 2012. 

El este al doilea bihorean numit de Dacian Cioloş secretar de stat. Săptămâna trecută, fostul director din Primăria Oradea Marcel Boloş a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor.