Preşedintele interimar al Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL) din Bihor, deputatul Lucia Varga, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în numele organizaţiei va trimite mai multe scrisori deschise, în încercarea de a determina Guvernul şi Ministerul Muncii să abandoneze modificarea legii pentru ca mamele să se întoarcă la muncă la un an după naştere.

"Guvernul vrea să impună mămicilor să-şi lase copiii de la 1 an la creşă sau cu bone, şi nu le lasă posibilitatea de a alege", a declarat Varga, susţinând ideea că femeile trebuie să aleagă singure dacă ele şi copilul sunt pregătite să revină la muncă după 12 sau 24 de luni.

Lucia Varga a declarat că măsura concediului maternal de doi ani a fost introdusă de Guvernul PNL şi pentru încurajarea familiilor de a face copii, pe fondul scăderii natalităţii în România. În plus, această măsură a fost luată şi pentru că în ţară nu există suficiente creşe, lipsa lor simţindu-se mai ales în mediul rural.

Particularizând, Smaranda Scridon, membră a OFL, a arătat că şi judeţul Bihor se confruntă cu o scădere a natalităţii, în primele zece luni ale anului 2009 înregistrându-se 5.047 de naşteri, iar în aceeaşi perioadă a anului 2010 doar 4.815 naşteri.

"Ministrul muncii nu ne-a prezentat impactul asupra familiei al acestui proiect de lege, ceea ce demonstrează că este o măsură luată pe picior, care nu aduce nimic constructiv", a mai spus Varga.

În completare, consilierul municipal Florica Cherecheş a declarat că modificarea legii în sensul dorit de PDL ar îngreuna situaţia financiară a administraţiilor locale, care s-ar vedea nevoite să închirieze spaţii pentru a deschide noi creşe. "Chiar şi acum avem deficit de personal în creşele existente", a adăugat Cherecheş, subliniind că înfiinţarea de noi creşe ar duce la acutizarea lipsei de personal.

Organizaţia Femeilor Liberale din Bihor va trimite scrisori deschise prin care vor cere solidaritate colegelor PSD, PDL şi UDMR, dar şi organizaţiilor non-guvernamentale. "Mămicile sunt disperate şi ne cer să ne solidarizăm şi să oprim acest act normativ", a explicat Lucia Varga.

O scrisoare similară va fi trimisă tuturor parlamentarilor de Bihor, cărora li se va cere să nu voteze legea, dar şi ministrului Muncii, Ioan Botiş, căruia femeile liberale îi vor cere să retragă proiectul şi să prezinte un pachet de legi coerent, care să nu distrugă familia.