Ambasadorul României în Spania, bihoreanul George Bologan, a anunţat, sâmbătă, la Oradea, startul proiectului "Bihoreni în lume", menit să coaguleze membri ai comunităţii locale răspândiţi prin toată lumea, care să împărtăşească idei, să facă schimb de experienţe, să lege prietenii, să cultive sentimentul apartenenţei la comunitate, dar și să se implice în dezvoltarea acesteia.

Pentru regăsirea sinelui şi stabilirea de noi conexiuni

Iniţiativa a fost prezentată într-o conferinţă de presă organizată la Primăria Oradea, alături de reprezentanţi ai mai multor instituţii implicate, care o susţin.

Potrivit jurnalistului Octavian Haragoş (foto jos), secretar general al asociaţiei "Bihoreni în lume", încă în curs de formare, iniţiativa este inspirată de un proiect asemănător al comunităţii din oraşul italian Trento.

După cum se ştie, până anul acesta, Bologan a fost ambasador al României în Italia, iar din primăvară este ambasador al României în Spania.

De altfel, ambasadorul le-a mărturisit jurnaliştilor că ideea a pornit tocmai de la experienţa sa, în care a întâlnit foarte mulţi oameni care atunci când realizează că au rădăcini comune, încep să lege prietenii şi să stabilească conexiuni.

"În momentul în care te întorci acasă, mereu regăseşti ceva ce face parte din identitatea ta. Regăsirea sinelui este importantă pentru a regăsi un echilibru interior", a spus acesta, dând exemplul personajului mitologic Ulise, dar şi pe cel al al fiolosofului Mihai Şora, "care a copilărit în Bihor şi a rămas mişcat" de aceste locuri.

Platforma schimbului de idei

Într-o primă etapă, proiectul este gândit să se desfăşoare online, în acest sens urmând ca în curând asociaţia să pună la dispoziţie o platformă online realizată de o echipă coordonată de Alin Mercheș, un cunoscut antreprenor IT din Oradea. Periodic, vor avea loc şi întâlniri în format fizic.

"Platforma a fost gândită ca un moment de interacţiune şi ca un hub al schimbului de idei (...) Pentru luna mai, intenţionăm să organizăm şi un congres al bihorenilor din lume, tocmai pentru a atinge şi această interacţiune directă, nu doar virtuală. Spre exemplu, cei care sunt medici să se întâlnească, să facă schimb de idei, să vorbească despre cum pot contribui dumnealor la dezvoltarea dimensiunii medicale sau ştiinţifice din Oradea", a mai spus Bologan (foto jos), în calitate de președinte al organizației.

"Încercăm să dăm sens şi conţinut ideii de patriotism local", a sintetizat Octavian Haragoş, insistând pe rolul de "solidificare a comunităţii".

Implicare vs. depopulare

Bologan a mai spus că proiectul încearcă să stimuleze sentimentul apartenenţei la comunitate din partea celor plecaţi şi să-i determine să se implice.

"Sunt îndurerat când văd cât de mult suferă ţara din cauza acestei depopulări, că nu poţi să ai o economie puternică dacă nu ai o populaţie activă. Putem să-i implicăm pe cei plecaţi! Oamenii aceştia pot să vină cu nişte idei. Să-i aducem, să-i motivăm şi să vină cu idei!", a mai spus ambasadorul.

În asociaţie au fost cooptaţi, ca membri fondatori, şi Consiliul Local Oradea, respectiv Consiliul Judeţean Bihor, ai căror reprezentanţi au salutat iniţiativa.

"Cred că această asociaţie e una foarte importantă pentru Oradea şi judeţul Bihor, mai ales în contextul în care încercăm să atragem cât mai mulţi orădeni şi bihoreni să se întoarcă acasă. Vine ca o mănuşă", a spus şi primarul Florin Birta.

Va urma...

La conferinţa de sâmbătă au participat şi avocatul Laviniu Domocoş, responsabil cu formalităţile juridice, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, instituţie parteneră în proiect al cărei manager, istoricul Gabriel Moisa, care s-a arătat entuziasmat de iniţiativă, vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, care a spus că proiectul va avea între altele şi misiunea de a populariza iniţiativele adoptate de administraţia locală pentru dezvoltarea judeţului, consilierul local PSD Adrian Madar, care a punctat că, atunci când e o vorbă de "o asociaţie care să promoveze Bihorul, nu există graniţe politice", şi directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea, care a insistat asupra rolului practic al iniţiativei şi a exemplificat cu proiecte pentru tinerii fermieri din diaspora.

Potrivit ambasadorului Bologan, proiectul "Bihoreni în lume" are susţinere şi în rândul unor personalităţi din lumea academică cu origini în Bihor.

Detalii despre platformă şi despre cum vor putea deveni cetățenii membri ai comunităţii „Bihor în lume” vor fi furnizate pe măsură ce proiectul va avansa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!