După ani la rând în care bihorenii au avut şefia Federaţiei Române de Speologie, organizaţia este condusă acum de un reşiţean.

Ianc Cristina - 2.JPGFosta şefă a Federaţiei, bihoreanca Cristina Ianc (foto), a demisionat din funcţie. "Nu am timpul necesar să mă ocup de federaţie. Lucrez în arhitectură, un domeniu complet distinct", a explicat, luni, pentru BIHOREANUL, Cristina Ianc.

Aproximativ 100 de speologi din toată ţara s-au reunit în weekend, în comuna bihoreană Roşia, la cel de-al 41-lea Congres Naţional de Speologie din România. Singurul candidat la funcţia de preşedinte a fost Bogdan Bădescu, speolog în cadrul clubului Exploratorii Reşiţa, şi a fost ales de colegii săi în funcţie.

Alături de Bădescu, în comitetul director al federaţiei au mai fost aleşi speologii Radu Dumitru (Bucureşti), Vari Ladislau (Cluj), Marius Vlaicu (Bucureşti) şi Geza Zakarias (Braşov).

Pe lângă alegerile din fruntea organizaţie, speologii au mai participat la Roşia la expoziţii de fotografii şi au făcut vizite în mai multe peşteri din zonă.

Din 1994, Federaţia Română de Speologie a fost condusă de bihoreanul Viorel Lascu. În 2012, acesta nu a mai candidat, decis fiind să lase conducerea organizaţiei pe mâna tinerilor.