Festivalul Zilele Pădurii Craiului a debutat vineri şi s-a încheiat duminică, iar în cele trei zile de sărbătoare mii de bihoreni au sărbătorit. Cea mai aglomerată a zi a fost ultima, când aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat pe pajiştea de lângă Roşia.

Fuga la pădure!

Sărbătoarea, organizată de primăriile din arealul natural Munţii Pădurea Craiului şi de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD), a avut drept scop promovarea armoniei între om şi natură, arealul fiind unul protejat, dar şi a producătorilor tradiţionali din zonă.

"Ariile naturale de valoare europeană, cum e şi aceasta, încurajează dezvoltarea, dar într-un mod durabil, care să nu distrugă natura", a precizat Viorel Lascu, preşedintele CAPDD. Pentru organizarea sărbătorii, CAPDD a obţinut o finanţare de la Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul programului "Spaţii Verzi", componenta Arii Naturale Protejate 2011.

Zeci de săteni şi-au scos, astfel, la vânzare produsele artizanale pe care ştiu să le facă, de la oale şi ulcele de lut la viori cu goarnă, dar şi produse de-ale gurii: dulceaţă, zacuscă şi pălincă. Marfa a fost pe placul vizitatorilor, astfel că unii vânzători s-au văzut nevoiţi să dea o fugă până acasă şi să mai aducă un borcan de zacuscă...

Toate produsele alimentare vândute la festival au fost branduite de CAPDD cu o etichetă specială, care atestă că sunt produse tradiţionale, adică făcute după reţeta clasică, fără chimicale.

Centru eco pentru turişti

Pe lângă că au putut să cumpere produse tradiţionale, vizitatorii sărbătorii de la Roşia au putut să intre în peşteri din zonă care, de regulă, sunt închise publicului. Nu au lipsit muzica şi dansul, pe o scenă amplasată special pentru festival urcând ansambluri folclorice din comunele din arealul protejat, dar şi solişti de muzică populară din judeţ.

De asemenea, au putut să treacă pragul centrului pentru informare turistică, pe care Primăria Roşia şi CAPDD l-au inaugurat sâmbătă, în comună. Centrul va oferi oricărui turist din zonă informaţiile necesare, iar la parter va avea în permanenţă un magazin în care îşi vor vinde produsele exclusiv producătorii locali.

Totodată, centrul va deveni în curând prima clădire independent ecologică, CAPDD urmând să monteze aici, în cadrul unui proiect finanţat de Rompetrol, panouri fotovoltaice care vor asigura necesarul de energie electrică şi termică.